Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μια διαφορετική ματιά στην οικονομία

Πρίν από λίγες μέρες άκουσα στον δρόμο, έναν κύριο να απορεί πως γίνεται οι πλούσιοι να μην βλέπουν, πως η ραγδαία φτωχοποίηση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, θα τους πλήξει και αυτούς κάποια στιγμή αφού '' ποιός θα αγοράζει τα προιόντα τους ;''. Η σκέψη αυτή, που λίγο ή πολυ, την έχουμε κάνει οι περισσότεροι, είναι εν μέρει σωστή και απολύτως λογική, αλλά δυστυχώς σκοντάφτει σ'έναν παράξενο παράγοντα.
Αν δεί κανείς τα έσοδα των περισσότερων ανα τον κόσμο εκατομμυριούχων, θα παρατηρήσει οτι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν προέρχεται απο επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες, αλλά απο
επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προιόντα (ομόλογα, μετοχές, CDS κτλ). Εξ'ού και η αδιαφορία τους για την πραγματική οικονομία, απο την οποία δυστυχώς ζούμε όλοι οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί. Είναι πιο γρήγορο και ξεκούραστο, να βγάλουν μερικά εκατομμύρια στο χρηματιστήριο απ'ότι πουλώντας τηλεοράσεις ή αυτοκίνητα.
Δεν είμαι οικονομολόγος για να ξέρω πως θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί, που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας τους κάνει ακόμα πιο περίπλοκους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει γιατί αποδεδειγμένα οι βαθιές οικονομικές κρίσεις φέρνουν πόλεμους και δυστυχία.


Γιάννης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου