Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΠΑΡΑΖ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ «Παραλύουν» τα δικαστήρια της χώρας

«Παραλύουν» τα δικαστήρια της χώρας Μπαράζ κινητοποιήσεων από αύριο, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δρομολογούμενη νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ σήμερα συνήλθαν εκτάκτως οι εισαγγελείς της χώρας και δήλωσαν τη συνταύτιση των κινητοποιήσεων τους με αυτές των δικαστών.
Ειδικότερα, μέσα σε ανήσυχο κλίμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων. Ομόφωνα, με ψήφισμά τους, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.)
από αύριο Δευτέρα μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το 14ήμερο αυτό παράλληλα δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.
Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).
Επίσης, θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.
Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης τόνισε ότι «θέλουν να υποβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη» και προσέθεσε ότι όλες οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες».
«Έκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της Κυβέρνησης» στην μείωση των αποδοχών των δικαστών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί το άρθρο 88 του Συντάγματος και επιμένει να αγνοεί ότι βάση των συνταγματικών αρχών οι δικαστές απολαμβάνουν ισοτιμία με τις άλλες δύο εξουσίες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος επισήμανε ότι «η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών αναιρεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι πρέπει «να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα».
«Οι εισαγγελείς της χώρας δεν είναι πρόβατα επί σφαγή» σημείωσε ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Μαρκής και τόνισε ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι «η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την απεργία θα επιβάλλει στους δικαστές την σιωπή και ότι θα σκύψουν το κεφάλι».
Ακόμη, ο Μαρκής ανέφερε ότι η υπαγωγή των νέων δικαστών στο ΙΚΑ, που έγινε πριν από λίγα χρόνια, ήταν το πρώτο βήμα για «την υπαλληλοποίηση των δικαστών» και προσέθεσε ότι «τσουβαλιάζονται οι δικαστές».
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Μαρκής για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, προσθέτοντας ότι «χωρίς όρθιο δικαστή και εισαγγελέα καμία κοινωνική ομάδα μέσα στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι ήσυχη».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις, ενώ από αύριο οι δικαστές ξεκινούν πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 3,30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων (εκτός των επειγουσών). Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου