Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανία: Δεν αποκλείει αίτημα πλήρους στήριξης ο Ραχόι

Ανοιχτό αφήνει ο Μαριάνο Ραχόι το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για ένα συνολικό πακέτο στήριξης της Ισπανίας, πέραν του ποσού έως 100 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Ωστόσο, δεν βλέπει την ανάγκη να τεθούν νέοι όροι, όπως φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Όπως είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά την αγορά χρέους των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, προτού
αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ένα αίτημα για συνολικό πακέτο βοήθειας.
«Αν πιστεύω ότι είναι καλό για την Ευρώπη ως σύνολο, για το ευρώ  και για την Ισπανία, θα το κάνω, και αν όχι, δεν θα το κάνω», γράφει η ισπανική εφημερίδα ABC, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού.
Ο Μαριάνο Ραχόι σημείωσε ότι για να λάβει η Ισπανία βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δεν χρειάζεται να εκπληρώσει περαιτέρω όρους από αυτούς που ήδη εκπληρώνει βάσει του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών της και των διαδικασιών για τη μείωση του ελλείμματος.
«Η Ισπανία θα συμμορφωθεί βεβαίως με αυτούς. Ήδη το κάνει. Και δεν είναι εύκολο», ανέφερε. «Κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που είπε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να πάνε στο EFSF ή τον ESM και να επιδιώξουν βοήθεια για τη σταθεροποίηση του ευρώ», υπογράμμισε.
Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού δημοσιεύονται ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου