Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Άπαιχτος ο Παπακωνσταντίνου: Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις μου

Για τις αποφάσεις που πήρε όσο ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, μίλησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα ZEIT.

«Ήμασταν τον λάθος χρόνο στο λάθος μέρος» είναι ο τίτλος συνέντευξης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Ο υπότιτλος γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε το αληθινό δημόσιο έλλειμμα της χώρας του και έτσι προκάλεσε την κρίση. Θα το ξανάκανε;».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός λέει πως δεν μετανοιώνει για τις αποφάσεις που έλαβε κατά την διάρκεια της θητείας του στην νευραλγική αυτή θέση. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι πριν από τις εκλογές του 2009, τα αριθμητικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωνε η τότε κυβέρνηση, παρουσίαζαν αποκλίσεις από τα πραγματικά.

Επιπλέον μιλάει για την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις 4 Οκτωβρίου του 2009, κατά την οποία τα στοιχεία που του παρέδωσε εκείνος για το έλλειμμα του πρώτου 10μήνου έδειχναν το έλλειμμα κοντά στο 10%, ενώ κάθε μήνα παρουσίαζε αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Στην συνέχεια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτιμά πως ήταν υπερβολική η αντίδραση των αγορών στην δημοσίευση αυτών των στοιχείων. «Οι επενδυτές είχαν υποτιμήσει τον ελληνικό κίνδυνο. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν ήταν σε θέση να δανείσουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση -και με επιτόκια που ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τα γερμανικά» τόνισε ο πρώην υπουργός προσθέτοντας ότι «ήμασταν τον λάθος χρόνο, σε λάθος μέρος».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός πως πολλοί ήταν οι Έλληνες που θεώρησαν τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ του 2009, λάθος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι: «Όταν πρόκειται για την αποκατάσταση του σπιτιού, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε κάνει τη δουλειά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου