Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΘΗΝΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ «Τριμερής» στην Κύπρο για το φυσικό αέριο

Η πλατφόρμα «Ομηρος» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, η Ελλαδα και το Ισραήλ επισπεύδουν την προσπάθειες για διεύρυνση της συνεργασίας τους
 Εμπειρογνώμονες από τις τρεις χώρες θα εξετάσουν το σύνολο των προτάσεων για τις ενεργειακές υποδομές. Στο τραπέζι και η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά
Η πλατφόρμα «Ομηρος» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, η Ελλαδα και το Ισραήλ επισπεύδουν την προσπάθειες για διεύρυνση της συνεργασίας τους
Με συναντήσεις που θα έχουν εκπρόσωποι της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας εντός του Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, επισπεύδεται η προσπάθεια για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των τριών χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου, μια συνεργασία η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Ν. Συλικιώτης επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας από εμπειρογνώμονες των τριών χωρών που θα εξετάσουν το σύνολο των προτάσεων για τις ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ. Στο τραπέζι παραμένουν οι προτάσεις που προβλέπουν και τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της Ελλάδας, είτε μέσω αγωγού είτε με πλοία σε μορφή LNG.

Ηδη η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ προχωρά εντατικά και μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμης ομάδας εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Σ. Κασίνη στο Ισραήλ, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας με την οποία η Κύπρος θα εξασφαλίσει ισραηλινό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της, μέχρις ότου μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα δικά της κοιτάσματα.

Την εξέλιξη αυτή διευκόλυνε η απόφαση της Επιτροπής Tzemach στο Ισραήλ που ενέκρινε τη διάθεση μέρους του φυσικού αερίου για εξαγωγή, με την ταυτόχρονη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων που θα εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια του Ισραήλ για αρκετές δεκαετίες. Η Κύπρος, η οποία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα μετά την έκρηξη στο Μαρί, ελπίζει ότι μέχρι το 2015 θα μπορέσει να εισάγει ισραηλινό φυσικό αέριο για την παραγωγή 450MW που θα καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον Σ. Κασίνη, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τις υποδομές που απαιτούνται, ενώ ήδη προκρίνονται δύο μέθοδοι μεταφοράς, αυτή του υγροποιημένου αερίου (LNG) και αυτή του πεπιεσμένου αερίου (CMP).

Η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ διευκολύνεται και από την έγκριση την οποία αναμένεται να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση στη συμμετοχή με ποσοστό 30% στα δικαιώματα που έχει η αμερικανική Noble Energy στο κυπριακό «Οικόπεδο 12», της ισραηλινής εταιρείας DELEK, η οποία, σε κοινοπραξία με την NOBLE, εκμεταλλεύεται τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με την κυπριακή κυβέρνηση, η Noble Energy αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12» στις αρχές του 2013.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Εισροή 300-500 δισεκατομμυρίων

  ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΟΥ

Μεγάλα έσοδα ευελπιστεί ότι θα αποκομίσει το κράτος από το φυσικό αέριο
Την έκθεση του Νεοκλή Συλικιώτη προς την Τρόικα αποκάλυψε το SigmaLive, βάσει της οποίας δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές από τα κυπριακά αποθέματα υδρογονανθράκων
Τεράστια οικονομικά οφέλη, σε μια δύσκολη όπως προδιαγράφεται οικονομικά για τη χώρα περίοδο, θα αποφέρουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την έκθεση που απέστειλε ο Υπουργός Εμπορίου στην Τρόικα. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν από 300 μέχρι 500 δις ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία αποκάλυψε χθες το SigmaLive, η Κύπρος μπορεί να εδραιωθεί στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη, τόσο για τα αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι έχει στην ΑΟΖ της, όσο και για τις οικονομικές προοπτικές που δημιουργούνται με τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης.

Στην έκθεση αναφέρονται τα βήματα που ακολούθησε η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα. «Οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες ανακαλύφθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης άλλων κοιτασμάτων και μελλοντικών ανακαλύψεων στην περιοχή, ανοίγουν νέες προοπτικές και δίνουν ώθηση στον ρόλο της Κύπρου στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι ποσότητες
Τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ δείχνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΑΟΖ ανέρχονται γύρω στα 60 τρις κυβικά πόδια. Τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση αυτών των αποθεμάτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, θα εξαρτηθεί ανάλογα με τη μορφή που η Κύπρος θα εξάγει το φυσικό της αέριο, δηλαδή κατά πόσο αυτό θα γίνει σε υγροποιημένη μορφή ή με αγωγούς. Τα έσοδα από τη συνολική διαχείριση, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να κυμανθούν από 300 μέχρι 500 δις ευρώ.
Και πετρέλαιο
Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Αυτές οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν κίνητρο για τις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε ένα πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλων ενεργειακών οδών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Β' γύρος αδειοδότησης
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στον Β' Γύρο Αδειοδότησης, ο οποίος έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον. Συνολικά, διευκρινίζεται, καταχωρίσθηκαν 33 αιτήσεις από 15 ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες. Έξι μήνες μετά την 11η Μαΐου του 2012, αφότου έληξε η προθεσμία, αναμένεται να αξιολογηθούν οι προτάσεις και να δοθούν τελικές απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους. \
«Το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επενδύσεις στο νησί. Αυτές οι επενδύσεις θα χρειαστούν υποδομές, συντήρηση, υποστήριξη, χρηματοοικονομική και τραπεζική στήριξη, και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου για το νησί, ως αποτέλεσμα αυτών των συναρπαστικών νέων εξελίξεων, η ενεργειακή βιομηχανία στην ολότητά της θα χρειαστεί νέους επενδυτές και συνεργάτες για να εκπληρώσει τις προοπτικές της ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», προστίθεται στην έκθεση.
Εκμετάλλευση
Η έκθεση εξηγεί ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια μεταβατική και σημαντική περίοδο μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στην ενεργειακή της πολιτική, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία, το περιβάλλον καθώς και την εξωτερική της πολιτική. Αυτές οι εξελίξεις προκύπτουν από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της, υπογραμμίζεται. Στα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να παράγει δικό της φυσικό αέριο.
Στις αρχές της επόμενης χρονιάς είναι προγραμματισμένη άλλη μια γεώτρηση, η οποία θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα και θα ολοκληρωθεί το 2015, την ίδια ώρα που θα τρέχουν και άλλες διαδικασίες εκτιμήσεων σχεδιασμών και χρηματοδοτήσεων. Τονίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 2μισι χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομών ούτως ώστε η Κύπρος να παραγάγει το πρώτο της φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν, η εκμετάλλευση των ιθαγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η μεταφορά και διανομή του για οικιακή χρήση θα γίνει γεγονός στα μέσα του 2017.
Αναφορά γίνεται και στην ενδιάμεση λύση που αφορά στο φυσικό αέριο, η οποία πιθανόν να προκύψει από το Ισραήλ. Στόχος, σημειώνεται, είναι να ανταποκριθεί στις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες, εννοώντας την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Νέες εξελίξεις
Όπως αναμένεται, η ολοκλήρωση του Β' Γύρου Αδειοδότησης θα επιφέρει άμεσα έσοδα 200-300 εκ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν από εταιρείες, οι οποίες τελικά θα επιτύχουν. Επιπλέον το γεγονός της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αδειοδότησης αναμένεται να δώσει το έναυσμα για οικονομική ανάπτυξη και θα προωθήσει τις ξένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας της Κύπρου. Στις αρχές του 2013, θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση επιβεβαίωσης στην Αφροδίτη από τη Noble. Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης θ' αρχίσει να γίνεται μία σειρά προκατασκευαστικών έργων.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, μετά την εγκαθίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων τις επόμενες βδομάδες, η διαδικασία για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό θ' αρχίσει. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2013 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τους ενδιαφερόμενους.

Το τερματικό
Η δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης στην ξηρά, για τη διαχείριση του φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12, βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τη Noble, αναφέρεται στην έκθεση. Ένα τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία εναλλακτικών και ασφαλέστερων πηγών φυσικού αερίου, αφού θα μπορεί να εξυπηρετεί ως ένα ευέλικτο τερματικό για διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Ναι, αλλά…
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε το Sigma, η Τρόικα δεν υπολογίζει τα 300 εκ. που θα μπουν στα ταμεία του κράτους το 2013 από τον Β' γύρο αδειοδότησης, υποστηρίζοντας ότι είναι κάτι που θα συμβεί μόνο μια φορά. Το ίδιο ισχύει και για τις προοπτικές από το φυσικό αέριο με τη δικαιολογία ότι δεν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και ότι ο σχεδιασμός της Τρόικας αφορά τα επόμενα 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου