Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς απολύσεις το πλάνο του Αντ. Μανιτάκη



Τους τρόπους μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται απολύσεις, ανέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης.
Μιλώντας στην Ένωση Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι για να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα ακολουθηθεί πιστά ο κανόνας μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ σε εφαρμογή θα τεθεί και η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνταξιοδοτική ωρίμαση, δηλ. πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων. Όπως είπε, το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι μόνο φέτος οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000. Με την αξιοποίηση της πρότασης του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια
συνταξιοδότηση, άλλες 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σταδιακά. Οπότε, όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, αλλά -όπως εκτίμησε - θα υπερκαλυφθεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 200.000 αποχωρήσεις.
Έτσι, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα μετρά περίπου 600.000 εργαζομένους και θα είναι περίπου κατά το 1/3 μικρότερος σε σχέση με το 2009 πριν από την κρίση. Συγχρόνως, όπως είπε, «θα έχει περιορισθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις, προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται».
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, ήδη έχουν παραδοθεί προς τελική επεξεργασία και μελέτη οι πρώτες πέντε εκθέσεις υπουργείων. Από την αναδιάρθρωση των δομών θα προκύψει έως και 50% μείωση διοικητικών μονάδων, γενικών δ/νσεων, δ/νσεων και τμημάτων -με ανάλογη μείωση λειτουργικών δαπανών, διοικητικών βαρών και θέσεων προσωπικού. Μετά την υιοθέτηση των εκθέσεων θα ακολουθήσει η σύνταξη των νέων οργανισμών με την επεξεργασία και την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων έως το τέλος του έτους. Το 2013 θα γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, η οποία θα ξεκινήσει από την επιλογή Γενικών Δ/ντών, Δ/ντων και προσωπικού θέσεων ευθύνης.
Τον τρίτο άξονα της ριζικής αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί -όπως είπε- «η τιτάνια μάχη κατά του τέρατος της γραφειοκρατίας». Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ (14 δισ. ευρώ), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι 3,5%. Μάλιστα, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια. Αυτή θα καταπολεμηθεί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την άρση των διοικητικών βαρών που δημιουργούνται από γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και περιττές διαδικασίες. Όπως επισήμανε, πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε διεθνής σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την οποία ο τελευταίος αναλαμβάνει να εντοπίσει τις εστίες γραφειοκρατικών βαρών της νομοθεσίας μας. Η υλοποίηση της συμφωνίας θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες.
Τον τέταρτο άξονα αποτελεί η πάταξη της διοικητικής διαφθοράς. Όπως σημείωσε, προχωρά εντατικά η εφαρμογή του νόμου (Ν.4057/2012) για τη ριζική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, βασική καινοτομία του οποίου είναι η σύσταση και η συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η ενεργοποίηση των προϊστάμενων αρχών της Διοίκησης ώστε να ασκούν ουσιαστικά τα πειθαρχικά τους καθήκοντα και να μην ανέχονται συμπεριφορές που αντίκεινται στους κανόνες του κώδικα δεοντολογίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου