Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλαγή σκηνικού στην Ουάσινγκτον Οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ διαφοροποίησε τα δεδομένα στις ΗΠΑ για τη χώρα μας


Φωτογραφία
ΕΝΑ σημαντικό πλεονέκτημα για τον αγώνα των Κυπρίων στο εξωτερικό αποτελεί η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Τις διαπιστώσεις τους αυτές μετέφεραν στη διάρκεια των εργασιών σου συνεδρίου των αποδήμων οι Κύπριοι που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ιδιαίτερα την αλλαγή στις σχέσεις τους με το ισχυρό εβραϊκό λόμπι.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον αγώνα των Κυπρίων στο εξωτερικό, για το οποίο επιδεικνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον από ξένους πολιτικούς. Πρόσθεσε ότι λόγω και της επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ, οι σχέσεις των Κυπρίων με το εβραϊκό λόμπι στην Αμερική έχουν αλλάξει προς το καλύτερο κατά πολύ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ζαμπάς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σ’ ό,τι αφορά στις τουρκικές κινήσεις. Όπως ανέφερε, η Τουρκία προσπαθεί να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερο ρόλο στις ΗΠΑ μέσω των Τούρκων της Αμερικής, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αριθμό και δύναμη τα τελευταία χρόνια. Όπως επεσήμανε, οι Τούρκοι της Αμερικής στηρίζονται από την τουρκική πρεσβεία και οργανώνονται ιδιαίτερα, σε βαθμό που στο μέλλον ενδέχεται να αποκτήσουν δύναμη παρόμοια με αυτήν του εβραϊκού λόμπι. Μίλησε, επίσης, για την ιδιαίτερη δραστηριότητα των Τούρκων διπλωματών στη χώρα. Για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο, είπε, χρειάζεται η δραστηριοποίηση όχι μόνο των αποδήμων αλλά και της ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης. Κατά τη χθεσινή μέρα των εργασιών του συνεδρίου οι απόδημοι είχαν συναντήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων για θέματα που αφορούν τους Κύπριους του εξωτερικού.
 
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με αιτήματα για επέκταση των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό.
 
Όπως ενημερώθηκαν οι απόδημοι, στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν σε αρκετές πόλεις εκλογικά κέντρα, καθώς και στη Βρετανία, όπως θα λειτουργήσουν και σε άλλες χώρες εκεί που υπάρχουν προξενεία της Δημοκρατίας. Οι απόδημοι συζήτησαν επίσης με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών τη διάθεση οικοπέδων για οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, τη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες και το ενιαίο στεγαστικό σχέδιο.
 
Μεταξύ άλλων, οι απόδημοι ενημερώθηκαν για το δικαίωμα των επαναπατρισθέντων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα παιδιά των επαναπατρισθέντων που έχουν ζήσει στο εξωτερικό πέραν των 10 ετών και την αποστολή διαφωτιστικού υλικού από το ΓΤΠ στους αποδήμους.

Επισκέψεις και σεμινάρια γλώσσας
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑεκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, καθώς και θέματα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού απασχόλησαν επίσης το συνέδριο. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το θέμα της αναγνώρισης πτυχίων και η φοίτηση παιδιών αποδήμων σε σχολεία της Κύπρου. Συζητήθηκαν επίσης επισκέψεις παιδιών των αποδήμων στην Κύπρο και συμμετοχή σε κατασκηνώσεις και σεμινάρια γλώσσας. 

Για άλλη μια χρονιά στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα της λήψης του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ. Οι απόδημοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αναβάθμιση των προγραμμάτων του ΡΙΚ και την ενίσχυση της ιστοσελίδας του. Ζήτησαν επίσης αναβάθμιση των προγραμμάτων για τους αποδήμους και της κάλυψης των δραστηριοτήτων τους, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον για τη χρήση των προγραμμάτων του ΡΙΚ στην παροικιακή εκπαίδευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου