Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι βουλευτές της ΝΔ – Τρομαγμένοι υπουργοί


Αναβρασμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. λίγο πριν κλειδώσει το επώδυνο πακέτο μέτρων. Η σύγχυση κυριαρχεί μεταξύ των βουλευτών που θα κληθούν να στηρίξουν μια πολιτική που θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα των ψηφοφόρων τους.
Κυριολεκτικά επικρατεί αναβρασμός στο εσωτερικό της Ν.Δ. και τρέχουν να προλάβουν αντιδράσεις, καλώντας σε μυστική σύναξη στη Συγγρού, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου, την ώρα που θα συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, εστάλησαν προσκλήσεις σε βουλευτές της Ν.Δ. να παραστούν σε συζήτηση-ενημέρωση για τα μέτρα που θα γίνει, όχι σε αίθουσα της Βουλής, αλλά στα γραφεία του κόμματος. Το ρόλο των διαφωτιστών ανέλαβαν, μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης
Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που θα επιχειρήσουν να τους πείσουν.
Και πολλοί διερωτώνται: Δεν θα μπορούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κεκλεισμένων των θυρών και να μιλήσουν ελεύθερα οι βουλευτές, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και να γίνει ένας ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος;
Στο μεταξύ αυξάνουν οι βουλευτές που αντιδρούν και εμφανίζονται διατεθειμένοι να το τραβήξουν. Ο Νικήτας Κακλαμάνης θέτει θέμα συνεδρίασης της Κ.Ο. και ετοιμάζεται να στείλει και επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Σε διάφορες συσκέψεις κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών επιχειρείται να γίνει εκτίμηση των δεδομένων που υπάρχουν για άρνηση ψήφου στα μέτρα, διότι διαπιστώνουν πως σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο αφού εκτιμούν πως αν και αυτή τη φορά ψηφίσουν – το κάνανε όσοι ήταν στη Βουλή στο δεύτερο μνημόνιο τον περασμένο Φεβρουάριο – η φθορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους ίδιους και το κόμμα. Γι’ αυτό και κάποιοι βλέπουν την επικείμενη ψηφοφορία ως μία ευκαιρία «απενοχοποίησης».
Ανοικτό παραμένει πάντως αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αν και θεωρείται βέβαιο. Το σίγουρο είναι ότι και οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να ψηφίσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες το πακέτο των μέτρων.
Το κλίμα προβληματισμού αποτυπώνεται καθημερινά στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και πολλοί λένε: «αν υιοθετηθεί το πακέτο των μέτρων που προτείνει η τρόικα, είναι βέβαιο ότι η απόλυτη φτώχεια στην Ελλάδα θα οδηγηθεί πιθανότατα σε κοινωνική έκρηξη».
Υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές στη ΝΔ που επιμένουν ότι «το δίλημμα δεν είναι εθνική ταπείνωση ή εθνική αξιοπρέπεια, αλλά διάσωση της χώρας ή χρεοκοπία».
Τρομαγμένοι υπουργοί
Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού προσπαθεί να συνετίσει τους βουλευτές, ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι υπάρχουν τρομαγμένοι υπουργοί που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν και άλλες υποχωρήσεις και περικόψουν επιπλέον δαπάνες από τα υπουργεία τους. Το πολιτικό κόστος και για τους ίδιους θα είναι μεγάλο, αλλά η τρόικα είναι ανένδοτη και ζήτησε περαιτέρω θυσίες.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Πρωθυπουργός κάλεσε χθες Δευτέρα σε έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς που έχουν την ευθύνη για τα μέτρα που δεν έγιναν δεκτά από την τρόικα.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθήκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, από τους οποίους ο Πρωθυπουργός ζήτησε να αναζητήσουν -εδώ και τώρα- μέτρα ικανά να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.
Ο κ. Σαμαράς τους ενημέρωσε και για την απαίτηση των πιστωτών για απολύσεις και τους κατέστησε σαφές ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζήτησε να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος περικοπών που είχε καταθέσει στο οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις από τους υπουργούς, διότι δεν αντέχουν να σηκώσουν και άλλο πολιτικό βάρος, το οποίο μπορεί να τους εξουδετερώσει πολιτικά και λέγεται ότι καταγράφηκαν έντονες διαμαρτυρίες.
Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου