Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Τα αίτια της αλλαγής στη στάση του Βερολίνου, το οποίο φαίνεται να στηρίζει πλέον την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αναζητεί η Washington Post.
Μπροστά στο δίλημμα για αποβολή ή διατήρηση της χώρας στην Ευρωζώνη, η Γερμανία φαίνεται να κλίνει τώρα προς τη δεύτερη επιλογή, υπό το φόβο πιθανού «ντόμινο» που μπορεί να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε κατάρρευση.
Ολοένα περισσότεροι σύμβουλοι του Βερολίνου ενστερνίζονται την άποψη των αναλυτών ότι, εάν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, οι αγορές θα αρχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι επόμενες. Οι επενδυτές θα κόψουν τη χρηματοδότηση προς αυτές τις χώρες, οι καταθέτες θα τρέξουν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η Ισπανία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, κάτι που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ.
Επομένως, η εναλλακτική επιλογή που έχει η τρόικα είναι να «μαλακώσει» τη στάση της προς την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος από τους στόχους μπορούν να χαρακτηριστούν από τους Ευρωπαίους εταίρους «αυστηρώς προσωρινές» και να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χώρα χρειάζεται επιπλέον 20-30 δισ. ευρώ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το ΔΝΤ πάντως, έχει φανεί διατεθειμένο να ελιχθεί, σημειώνει η εφημερίδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ταμείου, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι «το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων για περιστολή του ελλείμματος «εντυπωσιακές».
Τη μεγαλύτερη πρόκληση αντιμετωπίζει πλέον η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους της για την αναγκαία αυτή αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου