Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Γιατί πυροβολεί ο Τόμσεν τη συμφωνία

Γιατί πυροβολεί ο Τόμσεν τη συμφωνία
«Σου δίνει την εντύπωση ότι αμφισβητεί χωρίς τεκμηρίωση προκειμένου να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση», λέει κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα
Πλήθος ερωτηματικών έχει δημιουργήσει τα τελευταία 24ωρα στους Ελληνες αξιωματούχους που μετέχουν στις συσκέψεις με την τρόικα η συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του... σκληρού Πολ Τόμσεν.
«Μιλά κοφτά και πολλές φορές απότομα. Διατυπώνει συνεχώς ενστάσεις για μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Είναι φορές που σου δίνει την εντύπωση ότι αμφισβητεί παρεμβάσεις χωρίς τεκμηρίωση, προκειμένου να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Στο οικονομικό επιτελείο είχαν παρατηρήσει πως και σε προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας στην
Αθήνα ο κ. Τόμσεν εμφανιζόταν συγκαταβατικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του αλλά ιδιαίτερα απαιτητικός πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Βγάζει το προσωπείο», σημειώνουν πρόσωπα που βρέθηκαν αρκετές φορές μπροστά στις συχνές πια εκρήξεις του.
Τις τελευταίες ημέρες αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος με τη συμπεριφορά του δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα, με αποκορύφωμα το βράδυ της Τετάρτης, όταν έφερε στα... όριά του τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Ζητούσε επίμονα να καλυφθούν τα 2 δισ. ευρώ που έλειπαν από το πακέτο, με πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε και αν δεν δρούσε πυροσβεστικά ο Μ. Μορς (εκπρόσωπος της Κομισιόν), ίσως να βλέπαμε σε επανάληψη το έργο του Σεπτεμβρίου του 2011, όταν η τρόικα ήλθε σε σύγκρουση με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και διακόπηκαν άδοξα... οι διαπραγματεύσεις.
Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, φαντάζει παράλογο να απαιτεί επιπλέον μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όταν από τις δύο αυτές πηγές έχουν εξευρεθεί και έχουν συμφωνηθεί ήδη μέτρα 6,5 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι διαπραγματεύσεις να κρατούν σε μάκρος, η συμφωνία να μην κλείνει και οι αγορές να βρίσκονται σε νευρική κρίση. Η τεχνητή στην παρούσα φάση αβεβαιότητα για το ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις αγορές.
Αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι η γενικότερη στάση του ΔΝΤ, που δείχνει να διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας. Είναι φανερό πλέον ότι έχουν προκληθεί ρωγμές στις σχέσεις του Ταμείου με Κομισιόν και ΕΚΤ.
Προχθές είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση του ΔΝΤ στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί τους άλλους δύο πόλους της τρόικας για μακρές συζητήσεις και πολυπλοκότητα ως προς τις αποφάσεις για τον σχεδιασμό και τον έλεγχο των δανείων σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου