Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μανιτάκης: Δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Μανιτάκης: Δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο
 Έντονη φημολογία έχει πυροδοτηθεί, εν όψει των νέων μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο τήρησης και σωστής εφαρμογής του Μνημονίου, για περαιτέρω απολύσεις στο Δημόσιο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με δήλωσή του, τονίζει ότι στο μοντέλο διοικητικής μεταρρύθμισης που θα ακολουθηθεί δεν περιλαμβάνονται απολύσεις, σε μια προσπάθεια του να κλείσει τα στόματα που επιμένουν για περικοπές εργαζομένων στο Δημόσιο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και η πρόταση του υπουργείου για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί κατά πολύ το μισθολογικό κόστος, άρα θα επιτευχθεί και εξοικονόμηση χρημάτων για το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα με τις θέσεις που θα έχουν
απελευθερωθεί θα ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται».
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά θα υπερκαλυφθεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 200.000 αποχωρήσεις. 
Το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξήγησε ο υπουργός, εκτιμά ότι μόνο φέτος οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000. Με την αξιοποίηση της πρότασης του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, άλλοι 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σταδιακά. 
Έτσι, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα μετρά περίπου 600.000 εργαζομένους και θα είναι περίπου κατά το 1/3 μικρότερος σε σχέση με το 2009 πριν από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου