Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλαγή πολιτικής Η Τουρκία προωθεί τους Σύρους πολίτες της στο εσωτερικό της

Η νοτιοανατολική Τουρκία και επαρχίες της, που βρίσκονται στα 'παραδοσιακά' σύνορα μεταξύ Ανατολίας και Μεσοποταμίας κοντά στη Συρία, αποτελούν εδώ και αιώνες τόπο κατοικίας και Σύρων. Πρόσφατα, εξαιτίας του αιματοκυλίσματος στη Συρία, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε. Η Τουρκία, «το σπίτι τους», διαφοροποιώντας τη στάση της, κυριολεκτικά χτυπώντας τις πόρτες των κατοικιών τους, ζήτησε ακόμα και από όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία των προσφύγων, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και είτε να προωθηθούν προς το εσωτερικό της είτε να μεταφερθούν σε στρατόπεδα προσφύγων.


Σκοπός της κυβέρνησης Ερντογάν ο «καθαρισμός» των συνοριακών –με τη Συρία- περιοχών, όπου η βία «θεριεύει». Βία που έχει τις ρίζες της κυρίως στις θρησκευτικές διαφορές - πολλοί Σύροι πολίτες της Τουρκίας είναι Χριστιανοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επαρχία Μαρτνίν που θεωρείται «απομονωμένη χριστιανική περιοχή»- και τώρα πλέον στις ανταρτικές ομάδες που δρουν στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών, αλλά επί τουρκικού εδάφους.

Οι 40.000 Σύροι πολίτες της Τουρκίας βρίσκονται σε πανικό ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως «θέλω» τους είναι το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, έχοντας στόχο να τους απομακρύνουν από πιθανές βιαιότητες.

Τα νέα, σκληρά μέτρα ήρθαν με απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ναι μεν στηρίζει τους αντάρτες της Συρίας, αλλά δεν παύει να τονίζει πως ΗΠΑ, Ευρώπη και ΟΗΕ έχουν αφήσει τη χώρα του στο έλεος των συριακών εχθροπραξιών και των ακροτήτων στις οποίες καταλήγουν, στις περιοχές μεταξύ των δύο χωρών.

Με την καινούρια τακτική, ο Ερντογάν ευελπιστεί να αναλάβει και παλί των έλεγχο των πόλεων στην συνοριακή γραμμή νότια της χώρας του και βόρεια της Συρίας, υπογραμμίζεται στην Washington Post.
 της Λήδας Φιλιππάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου