Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αμερικανικό μοντέλο ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων


Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του αμερικανικού μοντέλου ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, έκανε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε. Συγκεκριμένα, από κόσκινο θα περάσουν 8,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι από εδώ και στο εξής δε θα ελέγχονται και θα φορολογούνται με βάση το εισόδημά τους αλλά και με βάση τις τραπεζικές καταθέσεις τους, τις καταναλωτικές τους δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια αλλά και μέσω της διασταύρωσης όλων των πηγών εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.
Βασικό στόχος είναι να υπάρξει δικαιότερη φορολογική μεταχείριση και να αποκαλυφθεί το «μαύρο»
χρήμα που τώρα δε δηλώνεται και δεν εμφανίζεται πουθενά.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία μέσω προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογούμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ., τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.
Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.
Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.
Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.
Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος απόκτησε με μετρητά περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματά του τότε θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 54.000 που έβγαλαν 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό
Στο μεταξύ, μετά τη δέσμευση των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των φοροφυγάδων, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα, από σήμερα, σε διασταυρώσεις στοιχείων σε 54 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό.
Πρόκειται για όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 και που επιτέλους μάθαμε ότι αυτοί είναι περίπου 55.000 συμπατριώτες οι οποίοι επειδή φοβήθηκαν μην χρεοκοπήσουμε στέρησαν από την ελληνική οικονομία 22 δις ευρώ.
Η άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του Υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, του Eιδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν – κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από τρεις χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας και στη συνέχεια θα επεκταθούν και σε αυτούς που έβγαλαν μικρότερα ποσά.
Για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ προβλέπονται:  δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, επιβολή πολύ υψηλών προστίμων και απόδοση στο Δημόσιο των φόρων που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου