Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το παρασκήνιο πίσω από την ψύχωση του Τράα με το στράτευμα



Ψύχωση με τις μειώσεις των μισθών των στρατιωτικών φαίνεται ότι έχει ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπομπ Τραα. Οπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο κ. Τράα απέρριψε όλα τα ισοδύναμα μέτρα, στα οποία ακόμα και ο κ. Τόμσεν είχε πει «ναι», προσπαθώντας να πετύχει δύο πράγματα:

Πρώτον, τη διαιώνιση ενός σχεδόν προσωπικού δικτύου συνομιλητών και πληροφοριών με τον κομβικό ρόλο προσώπων που παραμένουν αμετακίνητα σε θέσεις-κλειδιά και τα οποία έχουν ξεκινήσει από τα προσωπικά επιτελεία των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, καταλήγοντας σήμερα δίπλα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Πρωταγωνιστικούς ρόλους στο δίκτυο έχουν οι άμεσοι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου (πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) και Κρις
Ουρεγκιάν (γνωστός από την εταιρία CC&C Advisors, με μετοχικό κεφάλαιο… μίας βρετανικής λίρας, στην οποία ανέθετε έργο ο κ. Παπακωνσταντίνου), μολονότι τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να τους εκθρονίσει μια ισχυρή θηλυκή παρουσία, που προοδευτικά κερδίζει την εμπιστοσύνη και του κ. Τράα και του κ. Στουρνάρα.

Δεύτερον, την επίτευξη ενός συντριπτικού πλήγματος στους ενστόλους των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης που είχε δρομολογηθεί, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί επί της κυβέρνησης Παπαδήμου και των τεχνοκρατών του. Ο Λ. Παπαδήμος είχε εγκρίνει τις μειώσεις στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, που τώρα έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι ο κ. Τράα δεν αρκείται σε αυτές και επιδιώκει να επιβάλει την κατάργηση και των λεγόμενων μισθολογικών προαγωγών. Η πρακτική αυτή ενίσχυε, σε κάποιο βαθμό, την οικονομική κατάσταση των ενστόλων, καθώς παρακολουθούσε την ιεραρχική και οικογενειακή τους εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιμονή του κ. Τράα και το μέτωπο με τους Ελληνες συνομιλητές του στο υπουργείο Οικονομικών αποτελεί και την αιτία απόρριψης των λεγόμενων «ισοδύναμων μέτρων», που είχαν αποτελέσει το θεμέλιο της στρατηγικής της Ν.Δ. επί αντιπολίτευσης. Αντίθετα, η ιδέα των «ισοδύναμων», έστω και με επιφυλάξεις, είχε γίνει καταρχήν δεκτή από τους κυρίους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ κατά τις συζητήσεις με τον Α. Σαμαρά και το οικονομικό του επιτελείο πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 30 Αυγούστου του 2011, αλλά και ως βάση διαπραγμάτευσης στην πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, περίπου προ διμήνου, στις 5 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου