Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νέο σύστημα από την Εφορία για τις αποδείξεις

Νέο σύστημα από την Εφορία για τις αποδείξεις  Προβλέπεται ότι θα εκπίπτουν σε ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων οι δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή φοροδιαφυγήςΝέου τύπου αφορολόγητο με αποδείξεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση σε περίπτωση που καταργηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για να «γεμίσει» το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που
βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.
Εκτιμάται ότι το μέτρο θα απαλύνει την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η οποία ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως κατά κεφαλήν. Ετσι με την έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις θα μειώνεται το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται και συνεπώς το ποσό του φόρου.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο συζήτησης και οι οριστικές αποφάσεις θα για την υλοποίησή του θα εξαρτηθούν από το πόσο πειστικό και δημοσιονομικά αποδοτικό θα είναι το τελικό «πακέτο» με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα τις επόμενες ημέρες.
Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης κατάργηση του γενικού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις, τότε όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα εισοδήματά τους. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ένα απλούστερο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, το οποίο θα προβλέπει την αφαίρεση από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογούμενου όλων των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει σταδιακά προκειμένου να εξασφαλιστεί προηγουμένως ο έλεγχος όλων των αποδείξεων. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μεταβατικά μέτρα για την παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:
1 Από το εισόδημα κάθε φορολογουμένου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
2 Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.
3 Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «ζεσταθεί» το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Το κίνητρο της έκπτωσης λόγω αποδείξεων
Το κίνητρο της έκπτωσης του 100% της αξίας των αποδείξεων είναι ισχυρό. Για παράδειγμα:
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 1.700 ευρώ σε έναν χρόνο για αμοιβές σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Αν δεν λάβει αποδείξεις, τότε γλιτώνει τον ΦΠΑ 23%, δηλαδή 391 ευρώ.
Αν ζητήσει αποδείξεις, θα πληρώσει τα 391 ευρώ του ΦΠΑ. Ετσι η συνολική του δαπάνη θα ανέβει στα 2.091 ευρώ (1.700 + 391 = 2.091). Ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα του με βάση την ισχύουσα σήμερα κλίμακα ανέρχεται σε 3.670 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος λάβει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.091 ευρώ, τότε από το εισόδημα των 25.000 ευρώ θα αφαιρεθεί το 100% της αξίας των αποδείξεων, δηλαδή ολόκληρο το ποσό των 2.091 ευρώ. Ετσι ο φορολογούμενος δεν θα φορολογηθεί για 25.000 ευρώ και δεν θα πληρώσει φόρο 3.670 ευρώ, αλλά θα φορολογηθεί για εισόδημα 22.909 ευρώ στο οποίο αναλογεί φόρος 3.147,25 ευρώ. Θα γλιτώσει, δηλαδή, 522,75 ευρώ φόρο εισοδήματος. Συνεπώς με το να λάβει αποδείξεις 2.091 ευρώ θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 391 ευρώ, αλλά θα γλιτώσει σε φόρο εισοδήματος 522,75 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 131,75 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου