Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: "Καλάσνικοφ αντί καλάσνικοφ" από την ΕΛΑΣ κατά του εγκλήματος


Αποφασισμένη να ανακόψει την ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών με τα καλάσνικοφ, που κάθε χρόνο δολοφονούν με κίνητρο τη ληστεία δεκάδες ανθρώπους στην Αττική, εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο επιτελείο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. τη δημιουργία ομάδων ταχείας επέμβασης που θα στελεχώνονται από αστυνομικούς-«ράμπο» με βαρύ οπλισμό.

Αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν στον «ΤτΚ» ότι από το φθινόπωρο και μετά θα καταγραφεί νέο κύμα βαριάς εγκληματικότητας, κυρίως λόγω της εμβάθυνσης της κρίσης και της επιστροφής του κόσμου στην πρωτεύουσα.

Μέχρι τότε η ηγεσία της Αστυνομίας θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμες οι ομάδες-κομάντο που θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή την εξάρθρωση των οργανωμένων συμμοριών που τον περασμένο χρόνο έγιναν νούμερο ένα πονοκέφαλος για τις διωκτικές αρχές.

Και αυτό διότι αποτελούνται από κακοποιούς που έχουν στα χέρια τους βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, εκρηκτικά) που τους κάνει να υπερισχύουν απέναντι στους αστυνομικούς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις που προσπαθούν να τους καταδιώξουν αναγκάζονται να υποχωρήσουν όταν εκείνοι ανοίγουν πυρ.

Εντυπωσιακό είναι ότι το 2012, σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών πηγών, μία στις πέντε ληστείες έγινε με τη χρήση καλάσνικοφ. «Δεν μπορείς να σταματήσεις σπείρα με καλάσνικοφ, όταν οι άνδρες σου έχουν πιστόλια. Ολοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι όταν εμπλακούν σε περιστατικό με καλάσνικοφ επιβάλλεται να κάνουν πίσω. Το αποτέλεσμα είναι οι συμμορίες να φεύγουν ανεμπόδιστες», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Το «κενό» αυτό προσπαθεί να καλύψει το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που θα τοποθετήσει αρχικά τις ομάδες των «ράμπο» στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών της Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα.

Πληροφορίες του «ΤτΚ» αναφέρουν ότι οι άνδρες που θα στελεχώσουν τις δυνάμεις «ταχείας επέμβασης» θα έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες ανάλογες εκείνων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).
Για το λόγο αυτό προτού βγουν στους δρόμους της Αθήνας θα περάσουν από σκληρή εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., όπου θα μάθουν να χειρίζονται σύγχρονα αυτόματα όπλα -ίδιας ισχύος με τα καλάσνικοφ- σε συνθήκες ένοπλης συμπλοκής.

Οι «ράμπο» θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικά κράνη, ενώ κάποια από τα όπλα που εξετάζεται να τους διατεθούν είναι τα παρακάτω: υποπολυβόλα MP-5 διαμετρήματος 9 mm με ειδικά πυρομαχικά, υποπολυβόλα UMP, υποπολυβόλα Ρ-90 διαμετρήματος 5,7x28, τυφέκια ΑΚ-47 διαμετρήματος 7,62x39, πολυβόλα FN/MAG διαμετρήματος 7,62x51.

 

Σκέψεις για λιγότερα αστυνομικά 
τμήματα αλλά πιο πολυδύναμα

Την ίδια ώρα, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εξετάζουν σχέδιο εξοικονόμησης ένστολου προσωπικού μέσω καταργήσεων αστυνομικών υπηρεσιών και λουκέτων σε αστυνομικά τμήματα.
Βασικός στόχος είναι τα τμήματα να γίνουν λιγότερα αλλά πιο πολυδύναμα. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όχι μόνο θα βγουν στους δρόμους περισσότεροι αστυνομικοί, αλλά θα «συμμαζευτούν» και οι δαπάνες του Σώματος για την ενοικίαση κτιρίων.

Μέχρι τις αρχές του νέου έτους υπολογίζεται ότι περίπου 40 αστυνομικά τμήματα της Αττικής θα πάψουν να λειτουργούν και οι ένστολοι που υπηρετούν σε αυτά θα απορροφηθούν στα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα.

 

Το πλάνο Τζουλιάνι που θέλει 
να αντιγράψει ο Νίκος Δένδιας

Καινοτομίες που εισήγαγε πρώτος ο γνωστός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος κατάφερε να περιορίσει το αχαλίνωτο μέχρι τότε έγκλημα στην πόλη του κατά 60%, εξετάζει η Ελληνική Αστυνομία.

Οταν ο Τζουλιάνι είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, η μεγαλούπολη των ΗΠΑ μετρούσε 2.000 δολοφονίες και δεκάδες χιλιάδες ληστείες κάθε χρόνο. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ωστόσο, κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση, περιορίζοντας τις ανθρωποκτονίες κατά 70%, τους βιασμούς κατά 25% και τις ληστείες κατά 50%. Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του σχεδίου που εφάρμοσε ήταν ένα ειδικό στατιστικό πρόγραμμα με την ονομασία CompStat. Με αυτό η αμερικανική Αστυνομία μπορούσε να γνωρίζει κάθε μέρα πόσα εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν και σε ποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης. Ετσι, γίνονταν συστάσεις στους διοικητές που ήταν υπεύθυνοι στα σημεία με υψηλή εγκληματικότητα προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα προτού μετατραπούν οι γειτονιές σε γκέτο.

Στην αποτελεσματικότητα των μέτρων Τζουλιάνι συνέβαλε, επίσης, η ελαστικότητα των μέτρων που λαμβάνονταν σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων που διαπράττονταν σε αυτήν.

Εκτοτε δεκάδες δήμαρχοι ανά τον κόσμο προσπάθησαν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τον Τζουλιάνι, προσπαθώντας να μιμηθούν τα μέτρα ασφαλείας που ταίριαζαν στις ανάγκες των πόλεών τους. Κάτι ανάλογο εξέτασαν να κάνουν τη δεκαετία που μας πέρασε αρκετοί από τους υπουργούς που πέρασαν από τη λεωφόρο Κατεχάκη, χωρίς, όμως, κάποιος από αυτούς να κάνει τα σχέδια πράξη.

Περισσότερο αποφασισμένος εμφανίζεται ο σημερινός υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τον Ρούντι Τζουλιάνι. Σε ανοιχτή γραμμή με ανθρώπους του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης αλλά και ανώτατα στελέχη της αμερικανικής Αστυνομίας βρίσκονται και οι Ελληνες αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει να «αντιγράψουν» και να σταχυολογήσουν τα μέτρα που ταιριάζουν στα ελληνικά δεδομένα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας θέλει πάση θυσία να βάλει τέλος μέχρι το χειμώνα στις συμμορίες που δρουν στην Αθήνα.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που είχαν ασχοληθεί πριν από χρόνια ξανά με το σχέδιο Τζουλιάνι, διατυπώνουν, πάντως, ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Οπως σημειώνουν, στη Νέα Υόρκη πέτυχε αφενός διότι υπήρχε άφθονο χρήμα για μέσα και προσωπικό -κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας- και αφετέρου γιατί η περίοδος εκείνη συνέπεσε με την οικονομική άνθηση της Αμερικής, που έφερε μείωση της ανεργίας και της φτώχειας.


 
Προβληματισμός για την ομάδα  ΔΙ.ΑΣ.

Εντονος είναι ο προβληματισμός στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το μέλλον της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της έφερε σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο της εγκληματικότητας.
Οπως είχε γράψει πριν από ένα περίπου μήνα ο «ΤτΚ», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, έχει δεχτεί εισηγήσεις για την κατάργηση της υπηρεσίας με τη μορφή που έχει σήμερα.

Ειδικότερα, ήδη έχει τεθεί επί τάπητος σχέδιο που προβλέπει την απορρόφηση των μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. στα υπό δημιουργία πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η υπηρεσία θα πάψει να είναι αυτοτελής με δικό της διοικητή και αυτόνομο συντονισμό.

Υπάρχουν φωνές στη λεωφόρο Κατεχάκη που εκτιμούν ότι αυτό θα φέρει αυτομάτως περαιτέρω πτώση στην επιχειρησιακή δυνατότητα της ομάδας. «Η ΔΙ.ΑΣ. υποβαθμίστηκε δυστυχώς εκ των έσω. Οι φιλονικίες ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματικούς είχαν ως συνέπεια η υπηρεσία να διοικείται από λάθος ανθρώπους και η απόδοσή της να πέσει κατακόρυφα. Αρχισε ξαφνικά να πραγματοποιεί λιγότερους ελέγχους, λιγότερες συλλήψεις και να εμπλέκεται σε λιγότερες καταδιώξεις. Το ορθό, όμως, είναι να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα και όχι να καταργήσουμε μια ομάδα που έχει προοπτικές», αναφέρει με νόημα αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στο πλαίσιο «υποβάθμισης» της ΔΙ.ΑΣ. εντάσσουν οι ίδιες έγκυρες πηγές την πρόσφατη -κατά την περίοδο των κρίσεων- απομάκρυνση των δύο υποδιοικητών της υπηρεσίας, οι οποίοι κρατούσαν επιχειρησιακά στα χέρια τους την ομάδα. Ο ένας από τους υποδιοικητές μετακινήθηκε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και ο άλλος στη Βουλή. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μέχρι πριν από λίγους μήνες η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας πόνταρε πολλά στους μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι θεωρούνταν η αιχμή του δόρατος του Σώματος. Για το λόγο αυτό στο δυναμικό της είχαν προστεθεί 1.000 ακόμα νέοι αστυνομικοί, ενώ έγινε προμήθεια επιπλέον 150 μηχανών μεγάλου κυβισμού και 750 αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Από την πλευρά του στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνει ότι καμία απόφαση για το μέλλον της υπηρεσίας δεν θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, καθώς ο υπουργός κρίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υψίστης σημασίας και θέλει να είναι σίγουρος προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι μοτοσικλετιστές θα αξιοποιηθούν και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

 

Τέλος η φρούρηση των VIPβγαίνουν στους δρόμους οι αστυνομικοί

Την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2012 στην Αττική σημειώνονται 12 ένοπλες επιθέσεις από ληστές καθημερινά, η συστηματική προσπάθεια να βγουν από τα γραφεία στους δρόμους οι αστυνομικοί συνεχίζεται.

Οπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Νίκος Δένδιας, ο στόχος του είναι να ριχτούν στη μάχη κατά του εγκλήματος 1.500 επιπλέον άνδρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει μια καλή αρχή και έχουν απομακρυνθεί από τις φρουρές των VIP (πολιτικών, δικαστικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων) εκατοντάδες ένστολοι, οι οποίοι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους.

Εντονες είναι δυστυχώς οι πιέσεις που ασκούνται προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μέσω πολιτικών διασυνδέσεων, από αρκετούς μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες αλλά και πολιτικούς που επικαλούνται ότι κινδυνεύει η ζωή τους προκειμένου να διατηρήσουν τις πολυάριθμες φρουρές τους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Προς το παρόν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «ΤτΚ», η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ενδώσει στις πιεστικές αυτές «εκκλήσεις», κάτι που για να έχει αξία, ωστόσο, πρέπει να υπάρχει διάρκεια.



Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

> Ειδικά κράνη

> Υποπολυβόλα MP-5 διαμετρήματος 9 mm με ειδικά πυρομαχικά

> Υποπολυβόλα UMP

> Υποπολυβόλα Ρ-90 διαμετρήματος 5,7x28

> Τυφέκια ΑΚ-47 διαμετρήματος 7,62x39

> Πολυβόλα FN/MAG διαμετρήματος 7,62x51




ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου