Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ Βερολίνο: Δεν υπάρχει θέμα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους

Βερολίνο: Δεν υπάρχει θέμα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους Δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζει η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δηλώσεις τους έγιναν με αφορμή δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times αλλά και άλλων σχετικών δημοσιευμάτων του οικονομικού Τύπου.
«Δεν σκοπεύω να συμμετάσχω σε εικασίες που δεν βοηθούν κανένα και βλάπτουν πολλούς», είπε σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει γίνει «πηγή σημαντικών κινδύνων μετάδοσης» που έχουν γίνει αισθητοί στην Ισπανία και την Ιταλία.
Δεν είναι έξυπνο, συνέχισε ο Σόιμπλε, να αμφισβητείται το «δύσκολο και φιλόδοξο» πρόγραμμα
βοήθειας προς την Ελλάδα λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξή του. Αντίθετα, το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμόζεται: «Αναμένω την έκθεση της τρόικας. Οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έχουν καθοριστεί ξεκάθαρα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «κανείς δεν επιθυμεί να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά το ερώτημα είναι εάν έχει εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης».
Νωρίτερα, τα σχετικά δημοσιεύματα για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είχε διαψεύσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχάους, λέγοντας ότι "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα".
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Κοτχάους υπογράμμισε ότι ήδη έχει σημειωθεί «ένα εντυπωσιακό "κούρεμα" του χρέους» και παράλληλα έχει εγκριθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.
Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας, η οποία στην παρούσα φάση εξετάζει την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
«Δεν θα πρέπει να δίνεται βάση σε κάθε εικοτολογία», δήλωσε ο κ. Κοτχάους, ενώ για την έκθεση είπε πως «ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατόν».
Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, επανέφεραν τα σενάρια περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, με τους γερμανικούς Financial Times να υποστηρίζουν ότι διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, για νέο κούρεμα και την Handelsblatt να τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει».
«Ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει όλο και πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα και χρησιμεύει απλώς για την πληρωμή δανείων και τόκων» σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Handelsblatt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου