Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ Μπαρόζο: Τα νέα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα

Μπαρόζο: Τα νέα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα
"Τα νέα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ενεργητικότητα μέσω της χρήσης των κοινοτικών Ταμείων και μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της" τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο κανάλι Euronews, όπου απάντησε ζωντανά σε ερωτήσεις Ευρωπαίων πολιτών.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς για το "τι πρόκειται να γίνει στο εξής στην Ελλάδα", απάντησε ως εξής:
"Πρώτα απ' όλα ας ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έφτασε σε αυτή την κατάσταση λόγω του μη βιώσιμου χρέους και των ελλειμμάτων που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των ετών. Αυτό που κάνει η ΕΕ είναι ότι δίνει
την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.
"Τώρα, καταλαβαίνω ότι πολλά από αυτά τα μέτρα προσαρμογής είναι εξαιρετικά επώδυνα και ότι πράγματι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες που ορισμένες φορές κάποιοι υποτιμούν. Και αναφέρομαι στα μέτρα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς αλλά και σε άλλα μέτρα.
"Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
"Για το σκοπό αυτό τα νέα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ενεργητικότητα μέσω της χρήσης των κοινοτικών Ταμείων και μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες θέσεις απασχόλησης για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο".
Σε συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τον εθνικισμό στην Ευρώπη και την άνοδο ξενοφοβικών και λαϊκιστικών δυνάμεων, ο δημοσιογράφος που συντόνιζε τη διαδικτυακή συνέντευξη ρώτησε τον Μπαρόζο αν κατά την άποψή του έχουν όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένων της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς το δικαίωμα να εκπροσωπούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (στην ευρωβουλή).
Ο Μπαρόζο απάντησε: "Καταρχήν ναι [....] βέβαια εξαρτάται και από τις κατά τόπον ισχύουσες νομοθεσίες. Για παράδειγμα, σε κάποια από τα κράτη μέλη δεν είναι νόμιμα τα κόμματα που βασίζονται στη ναζιστική ιδεολογία, που τα προγράμματά τους διέπονται από λόγο μίσους και ρατσιστικής προκατάληψης.
"Από την άλλη πλευρά έχουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κόμματα που είναι αντίθετα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που είναι εξαιρετικά ευρωσκεπτικιστικά ή και εθνικιστικά. Ωστόσο πιστεύω πως στην ΕΕ πρέπει να ενσωματώνουμε όλους τους Ευρωπαίους.
"Είμαι όμως βαθύτατα πεπεισμένος πως στην ΕΕ υπάρχει μια ευρύτατη πλειοψηφία που κινείται από την κεντροαριστερά ως την κεντροδεξιά που στηρίζει τη Δημοκρατία και επιθυμεί να αποφύγει τα άκρα του εθνικισμού και του λαϊκισμού".
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου