Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΕΞ: Αξιοποίηση της απόφασης της Επ. Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ για τους αγνοούμενους

Τους τρόπους αξιοποίησης της απόφασης που λήφθηκε από την Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), τον περασμένο Ιούνιο για το θέμα των αγνοουμένων, συζήτησε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποίαν συζητήσαμε θέματα στρατηγικής και συντονισμού των ενεργειών μας, ιδιαίτερα ενόψει της πολύ σημαντικής απόφασης που λήφθηκε από την Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), τον περασμένο Ιούνιο».

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι με βάση αυτή την απόφαση «καλείται η Τουρκία να συνεργαστεί, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και, ιδιαίτερα, όσον αφορά στην πρόσβαση των στρατοπέδων και των άλλων στρατιωτικών περιοχών που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή».

Η Υπουργός είπε ότι πρόκειται «για μια πολύ σημαντική απόφαση» και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε τρόπους αξιοποίησης αυτής της απόφασης, με ενέργειες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της ίδιας της Επιτροπής προς την κατεύθυνση του ΣτΕ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Όπως δήλωσε η κ. Μαρκουλλή, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης «οι διάφορες άλλες προοπτικές που υπάρχουν ενόψει και της έκδοσης ενός πολύ σημαντικού εντύπου, το οποίο εκδόθηκε από την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και οι τρόποι αξιοποίησης του εντύπου αυτού».Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και για άλλες δραστηριότητες «όπως, για παράδειγμα, η διοργάνωση σεμιναρίου με τη συμμετοχή και αντιπροσώπων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αγνοουμένων, και με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αυτό προγραμματίζεται για τις αρχές του άλλου χρόνου».

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι «είναι κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ στον τομέα της διαφώτισης για αυτό το πολύ τραγικό θέμα των αγνοουμένων, αλλά και για την απόκτηση εμπειριών, πώς έτυχαν χειρισμού παρόμοια θέματα σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Σε ερώτηση εάν κατέληξαν σε αποφάσεις σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Έχουμε καταλήξει, αλλά επιτρέψετε μου να μην ανοίξουμε τα χαρτιά μας τώρα».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι αισιόδοξή ότι αυτές οι αποφάσεις θα φέρουν και τα ανάλογα αποτελέσματα, η κ. Μαρκουλλη απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι «με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε τους επόμενους δυο-τρεις μήνες, σε συνεργασία και με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε μια κινητοποίηση, αλλά και καλύτερα ακόμα αποτελέσματα από τα αποτελέσματα που είχαμε τον Ιούνιο».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της κλήσης συγγενών αγνοουμένων από τη λεγόμενη αστυνομία για καταθέσεις, η Υπουργός ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα, αλλά οι θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν διαβιβαστεί στην Επιτροπή.
http://www.onlycy.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου