Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο «καθηγητής» της χρεοκοπίας



Ηλθε, είδε και απήλθε. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που δεν πρόλαβε να συνέλθει από το τζετ λαγκ επιστρέφοντας μαυρισμένος από το Cape Town (Νότια Αφρική) στην Ελλάδα και μπήκε πάλι στο αεροπλάνο.

Βλέπεις, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να βγάλει και το... μεροκάματο εκτός από το να παρευρίσκεται στα... μνημόσυνα για τα 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Οπότε πήρε τις βαλίτσες του και έφυγε για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ώστε να... μεταλαμπαδεύσει εκεί τις γνώσεις του, διδάσκοντας στο Χάρβαρντ.

Για την ακρίβεια, σήμερα και αύριο ο πρώην πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τις εργασίες του
συνεδρίου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, ενώ θα μετάσχει και σε ειδικό φόρουμ.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του γνωστότερου πανεπιστημίου στον κόσμο, του Χάρβαρντ, προκειμένου να... διδάξει, καθώς φαίνεται ότι εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως οι «ικανότητές» του στη διαχείριση της κρίσης. Ετσι, καταπώς φαίνεται, ο κ. Παπανδρέου θα περάσει την επόμενη σεζόν μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, που ανακοίνωσε και επισήμως την παρουσία του στο φθινοπωρινό εξάμηνο ως επισκέπτη, θα παραδίδει μαθήματα για την κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη -σε πρώτη φάση- και στην Ελλάδα θα μαζεύει όλο το σχετικό υλικό για την συγγραφή του βιβλίου που ετοιμάζει. Στις ενότητες των διαλέξεων του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της ευρωζώνης και οι θεσμικές αδυναμίες της Ε.Ε., ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμβολή της στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, σκέψεις και προτάσεις θωράκισης απέναντι στις αγορές κ.ο.κ.

Στα διαλείμματα πάλι, οπότε θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα συνεχίζει τη συγγραφή του πονήματός του, καθώς «ζηλεύοντας» προφανώς τη δόξα του Θόδωρου Πάγκαλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου -που επίσης συγγράφει τις εμπειρίες του από την κρίση- ετοιμάζει το δικό του βιβλίο, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Στο επίκεντρο του βιβλίου θα βρεθούν όλα τα θέματα που τον απασχολούν, κυρίως αυτά με τα οποία καταπιάστηκε τη διετία της πρωθυπουργικής του θητείας, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα περιλαμβάνει «αποκαλύψεις» για τις συζητήσεις του με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και εκείνες με τους Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου