Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο κόκκινες γραμμές στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και οι αποφάσεις στις 8 Οκτωβρίου


Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει, μια ακόμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στέφθηκε από απόλυτη… αποτυχία. Όχι γιατί δεν το ήθελαν οι ίδιοι αλλά είναι πολύ δύσκολο να«χωνευτούν» οι απίστευτες απαιτήσεις της τρόικας που καθημερινά κλιμακώνονται.
Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά από εκείνη της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξαναέθεσαν τις απαιτήσεις τους και τις αντιρρήσεις τους στα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση αν και το κλίμα ήταν καλύτερο με τους Μόρς και Τόμσεν να είναι πιο διαλλακτικοί.
Ωστόσο, και πάλι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν βαρύ και στις δύο περίπου ώρες που κράτησε η σύσκεψη δεν μπόρεσε να προχωρήσει παραπέρα το θέμα. Πάμε σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα αν και πλέον όλα είναι ανοικτά και θα υπάρξουν σίγουρα
μεγάλες ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα. Ηδη ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ πάει για το Νοέμβριο.
Η σύσκεψη έβγαλε μία και μοναδική είδηση. Κουβέλης και Βενιζέλος όταν βγήκαν από το Μαξίμου έθεσαν δύο ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, στέλνοντας ένα μήνυμα στην τρόικα.
1.Η πρώτη αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά. Δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις σαν κι αυτές που έθεσαν οι τροικανοί στον Γ. Βρούτση. Δηλαδή μείωση αποζημιώσεις και πιο ευέλικτο εργασιακό ωράριο, δηλαδή κατάργηση του πενθημέρου.
2.Όχι σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Καμιά απομάκρυνση υπαλλήλου μέσω αυτής της διαδικασίας αλλά μείωσης του δημοσίου από τις συνταξιοδοτήσεις που ήδη είναι πολλές και τη συνταξιοδοτική ωρίμανση που προτείνει η κυβέρνηση.
Πάνω σ’ αυτές τις γραμμές φαίνεται ότι εστιάζεται η όλη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι τα ισοδύναμα αν τελικά πειστεί η τρόικα ότι «ως εδώ και μη παρέκει» μ’ αυτές τις απαιτήσεις.
«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια διαλυμένη κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς την τρόικα, είπε ο κ. Κουβέλης.
Ως προς τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν μπορούν, τα όσα φέρεται να ζητά η τρόικα, «να εφαρμοστούν περαιτέρω στα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα» ενώ τέλος, για τις απολύσεις στο δημόσιο που επίσης φέρεται να ζητά η τρόικα, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις των φορέων, αλλά και ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η συζήτηση με την τρόικα είναι πολύ δύσκολη και διαρκής, ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο είναι δεδομένη η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια και πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που κινείται εκτός ευρωπαϊκών ορίων. Συμπλήρωσε ότι πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα γιατί η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθάει την πραγματική οικονομία.
Καλή ημέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο Γ. Στουρνάρας έξω από το Μαξίμου, λέγοντας ότι υπήρξε κάποια πρόοδος με την τρόικα και ότι θα συγκλίνουμε σύντομα. Επιβεβαίωσε επίσης το αποκλειστικό ρεπορτάζ του antinews ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου