Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι θα φορολογούνται 800.000 επαγγελματίες

Έτσι θα φορολογούνται 800.000 επαγγελματίες
Ένα νέο σύστημα φορολόγησης για τους περίπου 800.000 επαγγελματίες οι οποίοι εμφανίζονται να δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας στην εφορία, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπει διαφορετικό τρόπο φορολόγησης, νέες μεθόδους ελέγχου αλλά και επαναξέταση των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
  • Μελετάται η θέσπιση ενιαίου τρόπου φορολόγησης των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το μορφή τους. Δηλαδή, ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα έχουν έναν κοινό τρόπο φορολόγησης με τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Η ανάγκη να προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι πολύ μεγάλη καθώς οι περισσότεροι, για καθαρά φορολογικούς λόγους, «σπάνε» το φορολογητέο εισόδημα σε περισσότερα «κομμάτια» με αποτέλεσμα να καταβάλλουν τελικώς λιγότερο φόρο. Δηλαδή, ο επαγγελματίας «Α», δηλώνει ένα μέρος των εισοδημάτων του ως φυσικό πρόσωπο (προκειμένου να εκμεταλλεύεται το αφορολόγητο των 5000 ευρώ αλλά και τους χαμηλούς συντελεστές έως 18% που ισχύουν για εισοδήματα έως 16.000 ευρώ) και το υπόλοιπο στο όνομα της εταιρείας.
  • Τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης θα επανέλθουν στην…πρώτη γραμμή κάτι άλλωστε που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Το ζητούμενο είναι να καθιερωθεί ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για κάθε επαγγελματία έτσι ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις σαν αυτές που ήρθαν στο φως με τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (σ.σ μπάρ με εισόδημα 4500 ευρώ τον χρόνο, εστιατόρια με εισόδημα 6500 ευρώ κλπ-δείτε τον πλήρη κατάλογο)
  • Θα επανεξεταστεί ο κατάλογος με τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Το ζητούμενο για τους ιθύνοντες στην Καραγιώργη Σερβίας είναι να απομονώσουν τις δαπάνες που αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης από τις δαπάνες που καλύπτουν τις ανάγκες του επιχειρηματία. Σήμερα, το σύστημα…μπάζει νερά. Η σύζυγος εμφανίζεται να εργάζεται στην εταιρεία του συζύγου και ο μισθός της εκπίπτει. Το ΙΧ της εταιρείας αν και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας, αποτελεί αναγνωριζόμενη δαπάνη (σ.σ για ΙΧ με κινητήρα έως 1600 κυβικά, αφαιρείται το 70% των δαπανών). Το τεκμαρτό ενοίκιο των ακινήτων που ανήκουν στον επιχειρηματία, και χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση, αφαιρούνται από τα κέρδη της επιχείρησης (υπό την προϋπόθεση ότι το ενοίκιο έχει εμφανιστεί ως εισόδημα στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου