Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξημένη ροή Σύρων στην Ελλάδα Αποτελούν σχεδόν το 60% των αλλοδαπών που συνελήφθησαν από 1-19 Σεπτεμβρίου

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tου Γιαννη Σουλιωτη
Ανησυχητική αύξηση της ροής Σύρων προσφύγων προς την Ελλάδα καταγράφουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 60% των αλλοδαπών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα σε Αιγαίο και Αλεξανδρούπολη, το διάστημα από 1 έως 19 Σεπτεμβρίου, είναι υπήκοοι Συρίας. Πέρυσι, μόλις το 1,5% των παράνομων μεταναστών ήταν από τη Συρία.



Στο νότιο Αιγαίο, συγκεκριμένα, το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν συνολικά 267 αλλοδαποί. Από αυτούς, οι 116 (ήτοι το 43%) ήταν υπήκοοι Συρίας και οι υπόλοιποι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν και Παλαιστίνης. Στο βόρειο Αιγαίο αντίστοιχα, Σύροι ήταν το 46% των συλληφθέντων αλλοδαπών.

Οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Αλγερίας, Μπανγκλαντές και Παλαιστίνης. Συνολικά, το διάστημα 1 - 19 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν στο Αιγαίο για παράνομη είσοδο 435 αλλοδαποί. Το 56% αυτών είναι Σύροι. Πρόκειται για τριπλάσια ροή παράνομων μεταναστών σε σύγκριση με τον Εβρο. Σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα οι συλληφθέντες (πάντα το διάστημα 1 - 19 Σεπτεμβρίου) δεν ξεπέρασαν τους 126. Ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο είχαν συλληφθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 4.248 παράνομοι μετανάστες. Πρόκειται για μείωση 97%!

Και στον Εβρο πάντως, η πλειονότητα των συλληφθέντων αλλοδαπών είναι Σύροι. Ενδεικτικά, στην περιοχή αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, οι 41 από τους 78 συλληφθέντες (ήτοι το 52%) ήταν Σύροι. Το 2011, αντίθετα, αντιστοιχούσαν σε μόλις 1,5% του συνόλου των παράνομων μεταναστών που είχαν συλληφθεί στη χώρα.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία ανέρχεται σε 87.000. Η χώρα έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να υποδεχθεί μέχρι 200.000 πρόσφυγες. Στην Ιορδανία αντίστοιχα (ζήτησε συνδρομή της Ε.Ε.) έχουν βρει καταφύγιο 200.000 Σύροι πρόσφυγες. Η Κύπρος έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να φιλοξενήσει 200.000 άτομα για διάστημα 48 ωρών πριν προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η πρόβλεψη για την Ελλάδα (σύμφωνα με το σχέδιο «Ιώνη») είναι να υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες για διάστημα 15 ημερών.

Κέντρα κράτησης

Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην «Κ» ότι χωροθετούνται τέσσερα νέα κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης σε Χίο, Σάμο, Λέσβο και Ρόδο, χωρητικότητας 1.500 ατόμων. Οπως αποκάλυψε, τα δύο πρώτα θα τεθούν σε λειτουργία τον Οκτώβριο.

Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Μυτιλήνης Δημήτρης Βουνάτσος δήλωσε ότι «σχεδόν καθημερινά φτάνουν στο νησί ομάδες των 50 ή και 90 αλλοδαπών, οι περισσότεροι από τη Συρία. Τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού είναι γεμάτα. Κρατούνται περίπου 120 αλλοδαποί. Οι υπόλοιποι κοιμούνται σε πάρκα ή ακόμα και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βουνάτσος δηλώνει αντίθετος στην προοπτική χωροθέτησης κέντρου πρώτης υποδοχής ή κράτησης στο νησί.

Θετική αντίδραση

Διαφορετική στάση φέρονται να υιοθετούν οι κάτοικοι της Σάμου. Ο δήμαρχος Στυλιανός Θάνος δήλωσε στην «Κ» ότι «έχουμε πάρει απόφαση να δεχθούμε τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής, όπου όμως θα οδηγούνται μόνο όσοι συλλαμβάνονται στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επισκευή των δύο κέντρων που λειτουργούσαν στο παρελθόν σε Σάμο και Χίο.

Ενίσχυση σε μέσα ζητεί από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Αποκαλύπτει ότι με επιστολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ζητεί βοήθεια σε μέσα και προσωπικό προκειμένου να ανακοπεί το κύμα παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο χωροθέτησης κέντρου κράτησης εμφανίζεται και ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχει συγκληθεί τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη φορέων στο δημαρχιακό μέγαρο του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου