Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 59,3 δισ. ευρώ η ανάγκη ρευστότητας του ισπανικού τραπεζικού τομέα

Η οικονομική βοήθεια που ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ η Ισπανία, προκειμένου να προβεί στην ανακεφαλαιοποίηση του κλυδωνιζόμενου μετά την κατάρρευση των κατασκευών τραπεζικού της τομέα, θα είναι γύρω στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε.
Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας, ο οποίος έχει δεχθεί καίριο πλήγμα μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα το 2008, έχει ανάγκη από μία “ένεση” ρευστότητας 59,3 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης που πραγματοποίησε το αμερικανικό γραφείο Oliver Wyman για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης
και της Τράπεζας της Ισπανίας και ανακοινώθηκαν σήμερα.

Από τις 14 τράπεζες που ελέγχθηκαν (και αντιστοιχούν στο 90% του τομέα), εκείνη που προκύπτει ότι έχει περισσότερες ανάγκες είναι ο όμιλος της Bankia, που ήδη έχει εθνικοποιηθεί και απαιτεί 24,743 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη έκθεση που αξιολογεί τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών με βάση τα 100 δισ. ευρώ που έχει θέσει στη διάθεσή τους η Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου, οι εθνικοποιημένες τράπεζες, με επικεφαλής τη Bankia, θα χρειασθούν συνολικά 46,206 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 24,743 δισ. ευρώ της Bankia, 10,825 δισ. ευρώ θα δοθούν στη Catalunya Caixa, 7,176 δισ. ευρώ στη Novagalicia και στη Banco de Valencia 3,462 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρει ο Oliver Wyman, επτά τραπεζικά ιδρύματα -οι Santander, el BBVA, La Caixa, Sabadell, Kutxabank, Bankinter y Unicaja CEISS- δεν θα χρειασθούν συμπληρωματικά κεφάλαια, καθώς πέρασαν με επιτυχία τις ειδικές δοκιμασίες του για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης του γραφείου Oliver Wyman για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, ο κ. Λατόρε δήλωσε πως η οικονομική βοήθεια που θα προέρχεται από τις Βρυξέλλες θα κυμανθεί περίπου στο ένα τρίτο των εκτιμώμενων αναγκών .
Οπως τονίζεται στην έκθεση, το εκτιμώμενο ποσόν των 59,3 δισ. ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει στα 53,7 δισ. ευρώ, εάν υπολογισθούν και οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών ενδέχεται να καταλήξουν σε μία “μείωση των σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών” τους, καθώς πολλά από τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν στην προς σύσταση `κακή τράπεζα`.
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Φερνάνδο Ρεστόι διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων στοχεύουν να συνεχίσουν την πορεία αυτή.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει “καθησυχασμένος” από το τελικό ποσό της εκτίμησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) χαιρέτισε “ένα σημαντικό βήμα” για τον τομέα αυτό.
Επίσης, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας και η κεντρική της τράπεζα.
“Χαίρομαι για την ευόδωση της μελέτης για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοινώθηκε σήμερα”, τονίζει στην ανακοίνωσή της η κ. Λαγκάρντ.
“Η δημόσια χρηματοδότηση των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών” θα πρέπει “να εξασφαλιστεί εύκολα μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης” της ευρωζώνης, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου