Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ζωή σε εννέα ανθρώπους έδωσε 59χρονη δωρητής οργάνων

«Γέφυρα ζωής» για εννέα συνανθρώπους μας στήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου,  με αφετηρία το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και τη δωρεά οργάνων από 59χρονη γυναίκα από την Αθήνα που έχασε τη δική της μάχη, ύστερα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τέτοιου είδους που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
Η άτυχη ασθενής νοσηλευόταν επί μία εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ερρίκος Ντυνάν» και, όταν διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατός της, η οικογένειά της αποφάσισε να δωρίσει ζωτικά όργανά της, προκειμένου να κερδίσουν τη δική τους μάχη άλλοι πάσχοντες 
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μαραθώνια επιχείρηση για τη λήψη οργάνων που κινητοποίησε όλο
το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Ερρίκος Ντυνάν», υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος  καθόρισε και την επιλογή των ληπτών. Ειδικότερα: 
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρώμης μεταφέρθηκαν η καρδιά και οι δύο πνεύμονες, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ΄Ελληνες λήπτες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε και μεταμοσχεύθηκε άμεσα το ήπαρ.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας και στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας, αντίστοιχα, μεταμοσχεύθηκαν οι δύο νεφροί.
Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς» μεταμοσχεύθηκαν οι δυο κερατοειδείς και τμήμα δέρματος της 59χρονης δότριας.
«Ο άνθρωπός τους συνεχίζει να ζει στο σώμα και την ψυχή  των ανθρώπων που τον είχαν ανάγκη», ανέφερε στις ευχαριστίες τους προς τους συγγενείς της ασθενθούς του ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν» Αργύρης Μιχαλόπουλος. «Η δωρεά των οργάνων απαλύνει τον πόνο από την απώλεια του ανθρώπου τους», προσέθεσε.
Η ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν» πρωτοστατεί στο θέμα των μεταμοσχέσεων και τη γενικότερη προσπάθεια στη χώρα μας για τη δωρέα οργάνων. Μέχρι σήμερα έχει συμβάλει στην αξιοποίηση περίπου 300 μοσχευμάτων που έχουν χαρίσει ζωή σε αντίστοιχους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου