Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δηλώσεις Γ. Στουρνάρα στη Βουλή Στα 49 δισ. ευρώ οι θυσίες των πολιτών από το 2010



Στα 49 δισ. ευρώ ή στο 22,6% του ΑΕΠ έφτασαν οι θυσίες των πολιτών την περίοδο 2010-2012, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πάντως, δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να ενώσουμε όλοι δυνάμεις για ένα εθνικό οδικό χάρτη που θα ενσωματώνει όρους που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το μερίδιο των θυσιών των Ελλήνων πολιτών. «Είναι τεράστιες οι θυσίες, χωρίς να υπολογίζονται και οι πρόσθετες»
είπε, χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι πρέπει «να τερματιστεί ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας».
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα αυτό «μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», με βάση τις «αχνές ενδείξεις ότι βελτιώνονται τα μεγέθη». «Υπάρχουν, ήδη, κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα ότι επανερχόμαστε ενός των δημοσιονομικών πλαισίων» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και συγκεκριμενοποίησε, αναφέροντας πως:
- τον Αύγουστο, είχαμε πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ (ακόμα και αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πάλι υπάρχει θετικό ισοζύγιο, τόνισε). Μειώθηκαν δε και οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων.
- τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 17,5%.
- το πρώτο εξάμηνο, είχαμε πλεόνασμα 640 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές, παρότι εξακολουθούμε να είμαστε σε χαμηλά επίπεδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, πάντως, ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, σε επίπεδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η απόκλιση αυτή θα γίνει δεκτή από τους εταίρους μας χωρίς να ζητηθούν νέα μέτρα.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι παραμένουν οι ανησυχίες στο σκέλος των εσόδων, ενώ τόνισε ότι η ύφεση, στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα φτάσει το 6% έως 7%. Συμπλήρωσε, όμως, το ενθαρρυντικό στοιχείο ότι υπάρχει βελτίωση των δαπανών τους δύο τελευταίους μήνες, η οποία έχει επιτευχθεί χωρίς διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και, μάλιστα, χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου