Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Οι 40άρες γεννούν πιο υγιή, έξυπνα και ευτυχισμένα παιδιά

Οι 40άρες γεννούν πιο υγιή, έξυπνα και ευτυχισμένα παιδιά
Μια από τις κορυφαίες απόψεις γιατρών και κοινής γνώμης που θέλουν τις γυναίκες να γεννούν σε σχετικά νεαρή ηλικία και όχι μετά τα 40, έρχεται να απενοχοποιήσει πρόσφατη επιστημονική έρευνα.
Πριν λίγο το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσε σε εφημερίδες άρθρο σχετικά με το ότι τα παιδιά των γυναικών που γεννούν μετά τα 40 είναι πιο έξυπνα, υγιή, ήρεμα και ευτυχισμένα από τα άλλα. Με αυτόν τον τρόπο
καταφέρνει να απενοχοποιήσει μία ολόκληρη γενιά γυναικών που τρέχει να προλάβει το τρένο της αναπαραγωγής διερωτώμενη αν κάνει το σωστό, αν το μωρό θα είναι υγιές, αν η κοινωνία θα την κατακρίνει. Τώρα πια είναι σαφές ότι η κοινωνία μια μέρα θα την ευχαριστεί για τα ευτυχισμένα μωρά που έφερε στον κόσμο.
 Έχοντας ζήσει τη ζωή τους, έχοντας βρει τον ιδανικό σύντροφο και έχοντας φτάσει στο επίπεδο της καριέρας που ήθελαν, μπορούν να αφιερωθούν στο νέο τους ρόλο: αυτόν της μαμάς. Οι επιστημονικές έρευνες έρχονται να τις επιβραβεύσουν.
Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες μετά τα 40 που αποκτούν μωρά με φυσιολογικό τρόπο τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια. Μία λογική εξήγηση είναι πως τα οιστρογόνα που κατακλύζουν τον οργανισμό έχουν επίδραση που βοηθάει στη μακροζωία αφού προστατεύουν την καρδιά, την υγεία των οστών και τη λειτουργία πολλών ακόμη οργάνων.
Πέρα όμως από αυτά τα θετικά στοιχεία, υπάρχουν και αρνητικά, δεδομένου ότι τα πάντα διαθέτουν δυο όψεις! Τα κατά, των γεννήσεων μετά τα 40 είναι: Το αποκορύφωμα της γονιμότητάς είναι ανάμεσα στα 23 και τα 31. Μετά, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται κατά 3% το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στα 35. Από εκεί και πέρα η πτώση επιταχύνεται. «Στα 39 έχουμε τη μισή γονιμότητα σε σχέση με τα 31. Από τα 39 μέχρι τα 42, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι στο μισό. Παράλληλα, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα, ενώ μετά τα σαράντα,το ποσοστό των γυναικών που αποβάλλει μέσα στις πρώτες 24 εβδομάδες ανέρχεται στο 35%. Συγχρόνως επιπλοκές της κύησης που στη δεκαετία των 20 είναι σχεδόν απίθανες, μετά τα 40 έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου