Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μπερνάνκι: Αν χρειαστεί θα τυπώσουμε χρήμα Ρίχνει $40 δισ. το μήνα στην αγορά για νέες θέσεις εργασίας. Διασφαλίζει την επανεκλογή Ομπάμα

Μπερνάνκι: Αν χρειαστεί θα τυπώσουμε χρήμα
Ο Μπερνάνκι άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας ό,τι είχαν ανάγκη οι αγορές και η αμερικανική οικονομία , ενώ παράλληλα έπειθε  πως η Fed είναισε θέση να κάνει πράξει όλα όσα υπόσχεται. Ετσι παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων ενεργοποιεί το τρίτο κατά σειρά πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης (QE 3), μέσω του οποίου θα ρίχνει στην αγορά $40 δισ. μηνιαίως - ή και περισσότερα αν χρειαστεί - για να ανακάμψει η αγορά εργασίας.
Ο επικεφαλής της Fed ξεκαθάρισε πως το σχέδιο είναι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης και ότι με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ.
Ο Μπερνάνκι σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί πηγή προβλημάτων για τις
ΗΠΑ και γι αυτό υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2012 ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για το 2013.  
Η Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών της Fed ήταν σαφής: Θα κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Η δήλωση αυτή του Μπεν Μπερνάνκι αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικό στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, διασφαλίζοντας την επανεκλογή Ομπάμα.
Επίσης πολύ σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι το QE 3 δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όπερ σημαίνει ότι η Fed θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα και προϊόντα με εξασφαλίσεις από τις αγορές για όσο χρειαστεί, αφήνοντας στην κρίση της επιτροπής ανοιχτών αγορών τη διάρκεια και στη διακριιτική ευχέρεια του διοικητή της Fed το ποσό που θα ρίχνει στην αγορά.
Η στρατηγική αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αποκαλύπτοντας ότι οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι για στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν έχουν αντίκρισμα.
Ο Μπερνάνκι αγοράζει χωρίς περιορισμούς σε κανόνες και προδιαγραφές και χωρίς ημερομηνία λήξης, ενώ ο Ντράγκι θα παίρνει την άδεια της Κομισιόν και για να... βήξει. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed έχει ρίξει στο σύστημα μέχρι τώρα 2,3 τρισ. δολάρια, ενώ η ΕΚΤ με το ζόρι €1,5 τρισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου