Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς, προς εταίρους: "Εγγυώμαι τα ευρώ σας, δώστε μας, τα 31,5 δισ. €


Αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς θεωρεί πως η υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων έναντι των δανειστών είναι η ουσιαστική προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Με τις επαφές που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι, αλλά και με την επικοινωνία που διατηρεί με στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως έχει πείσει τους Ευρωπαίους ότι θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του, καθώς εγγυήθηκε προσωπικά ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Πλέον, ο Αντ. Σαμαράς καλείται να πείσει την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων αλλά και για την εφαρμογή κοινωνικής δικαιοσύνης. Γνωρίζοντας πως κατά το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι συνοχές τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα προτάξει την ανάγκη ενότητας, στοχοποιώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και το «λόμπι της δραχμής» και ξεκαθαρίζοντας πως ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Στόχος του μάλιστα είναι παράλληλα με τα μέτρα να διασφαλιστεί και μια σειρά ενεργειών που θα οδηγούν προς την ανάπτυξη, ενώ με επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα θελήσει να δείξει πως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός -μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.- τόνισε πως σε δύο χρόνια η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση και να αρχίσει η εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα την ενίσχυση της ρευστότητας την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που θα γίνει μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα.
Το πακέτο των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να τα παρουσιάσει στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κύπρο στις 14 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά τότε θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις γίνουν θα πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό πακέτο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Εχοντας στα χέρια τους και την έκθεση της Τρόικας, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό η επιμήκυνση να αποφασιστεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Στην κυβέρνηση πάντως αναζητούν ακόμα την κατάλληλη διαδικασία, ώστε το πακέτο να περάσει μαζί με τον Προϋπολογισμό και έτσι να περιοριστούν οι ψηφοφορίες στη Βουλή, όπου υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Με την κρίση να χτυπά πλέον ευθέως τις χώρες του Νότου, η Ελλάδα είτε θα διασωθεί μαζί με την υπόλοιπη ευρωζώνη στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ε.Ε. είτε θα υποστεί τις συνέπειες μιας ευρύτερης διάλυσης. Εκτίμηση πάντως του πρωθυπουργού -που απορρέει και από τις επαφές του στο εξωτερικό- είναι πως οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να διατηρηθεί το ευρώ και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως στο πλαίσιο της συνολικής διάσωσης της ευρωζώνης θα δοθούν αναπτυξιακά κονδύλια και θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση χωρίς να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς θα συνεχίσει τις διεθνείς συναντήσεις. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα έλθει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, ενώ εντός του μηνός θα συναντηθεί και με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η αγορά των ελληνικών ομολόγων. Την περασμένη Τετάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αναζητείται ημερομηνία για να συναντηθεί μαζί της. Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει όμως και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και ήδη κανονίστηκαν ραντεβού με τους ομολόγους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και Πιέρ Μοσκοβισί στο Παρίσι.

 
«Είτε ψηφίζετε το πακέτο είτε λέμε “αντίο” στο ευρώ»

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ μέτωπο, ο Αντ. Σαμαράς είναι έτοιμος να θέσει στους βουλευτές της Ν.Δ. το δίλημμα «είτε ψηφίζετε το πακέτο των μέτρων και η χώρα παίρνει την επόμενη δόση και παραμένει στην ευρωζώνη είτε το καταψηφίζετε και πέφτει η κυβέρνηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.».
Αν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. φαίνεται πάντως να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για διαρροές, στην κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σίγουροι για το ότι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. θα τηρήσουν την ίδια στάση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή με σχετικά άνετη πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός δεν ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας παρά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των τριών αρχηγών για συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ιδιαίτερα καλό φαίνεται πως είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, για τον οποίο λένε πως κρατά ιδιαίτερα σοβαρή και υπεύθυνη στάση.
Παράλληλα, το κλίμα δεν είναι το ίδιο καλό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινείται στη λογική του… χαϊδέματος των αφτιών μερίδας βουλευτών και ψηφοφόρων του που αντιτίθενται στα μέτρα, αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται πως μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
 
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου