Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Από εγχώριες πηγές το 30% του πετρελαίου

XRIMANEWS.GRΠερί το 30% των εισαγωγών της χώρας σε πετρέλαιο, που αντιστοιχούν σε αξία με βάση τις σημερινές τιμές σε 3 - 4 δισ.
ευρώ ετησίως, θα μπορούσε η Ελλάδα να καλύψει από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων σε βάθος δεκαπενταετίας, όπως δήλωσε χθες στο συνέδριο «Balkan Oil & Gas Summit» o υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, επικαλούμενος εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Σήμερα η Ελλάδα δαπανά περί τα 10 -12 δισ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγές πετρελαιοειδών, καθώς
το ενεργειακό της ισοζύγιο εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από το πετρέλαιο.
Στην ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ του νορβηγικού μοντέλου αξιοποίησης των δημοσίων εσόδων που θα προέλθουν από υδρογονάνθρακες (αν και όταν βρεθούν), δηλαδή τη διοχεύτεση του πλεονάσματος κερδών σε ένα Εθνικό Ταμείο που θα στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα τη χώρας. Ανάλογη θέση είχε εκφράσει και ο προκάτοχός του στο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες που θα διεξάγει η εταιρεία PGS στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δήλωσε ότι στο προσεχές τρίμηνο θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία και περίπου το Καλοκαίρι του 2013 θα ακολουθήσει η φάση της επεξεργασίας τους. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε θα ξεκινήσει άμεσα η δεύτερη φάση για τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων μέσω γεωτρήσεων.
Σε εξέλιξη εξάλλου είναι και διαγωνισμός για τον εντοπισμό πετρελαίου στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου