Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Πετρέλαιο: Τώρα σεισμικές έρευνες, το 2014 γεωτρύπανα

Πετρέλαιο: Τώρα σεισμικές έρευνες, το 2014 γεωτρύπανα
Τα πρώτα γεωτρύπανα στα βάθη του Ιονίου Πελάγους και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να πέσουν μέσα στο 2014.Την εκτίμηση αυτή έκαναν ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης, ανακοινώνοντας χθες στη Βουλή και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το όνομα της αναδόχου εταιρίας που θα ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πρόκειται για τη νορβηγική εταιρία PGS, η οποία είναι από τις πλέον εξειδικευμένες, παγκοσμίως, εταιρίες στον τομέα των σεισμικών ερευνών. Έχει πλούσια δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ συμμετείχε και στις αντίστοιχες διαδικασίες της Κύπρου. Το κόστος για τις έρευνες της PGS ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ευρώ για αυτές, αντίθετα θα εισπράττει ποσοστό από τις πωλήσεις των δεδομένων που θα κάνει η νορβηγική επιχείρηση σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών είναι:
1. Στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρία.
2. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα κάνει τις σεισμικές έρευνες με δικό της πλοίο.
3. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δεδομένων και στη συνέχεια η πώλησή τους.
4. Το 2014 η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε γύρο παραχωρήσεων θαλάσσιων "οικοπέδων".
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης σεισμικών ερευνών χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου