Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Κούρδος Ιστορικός μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915

Η τουρκική εφημερίδα Taraf πήρε συνέντευξη από έναν διάσημο Κούρδο ιστορικό, τον Kutlay Naci. Η αρμενική ιστοσελίδα News-NEWS.am παρουσίασε ένα απόσπασμα της συνέντευξης όπου ο Kutlay μιλά για τους Κούρδους και τον ρόλο τους στην Γενοκτονία των Αρμενίων.
Διαπράχθηκαν οι σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής έκρηξης;
Πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα  -οι Αρμένιοι ίδρυσαν το κόμμα τους το 1889 και μετακινήθηκαν  στη φάση της αστικής τάξης, ενώ οι Κούρδοι δεν είχαν καν επίγνωση του ανεπτυγμένου φεουδαρχικό συστήματος. Σε αυτή την περίοδο άρχισαν να είναι τα πάντα δύσκολα για τους Αρμένιους. Και οι Νεότουρκοι άρχισαν να τρομάξουν τους Κούρδους με τους Αρμένιους.
Έπαιξαν ρόλο οι Κούρδοι στις σφαγές των Αρμενίων;
Έπαιξαν σημαντικό ρόλο, διότι η πλειοψηφία των Αρμενίων σφαγιάστηκε από τους Κούρδους.
Μετά από αυτά τα γεγονότα δεν αφέθηκε σχεδόν κανένας Αρμένιος στην Ανατολία, ενώ όσοι παρέμειναν έκρυψαν την ταυτότητά τους.
Γιατί οι Κούρδοι εξακολουθούν να φοβούνται τους Αρμενίους;
Λυπάμαι, αλλά το ερώτημα εξακολουθεί να ισχύει. Οι Νεότουρκοι είπαν στους Κούρδους ότι αν δεν συνεργάζονταν μαζί τους στον απελευθερωτικό αγώνα τους, οι Αρμένιοι θα επίστρεφαν και θα δημιουργούσαν τη χώρα τους. Αυτό ακουγόταν σαν μια ετυμηγορία για τους Κούρδους.
Είναι δυνατόν να συνδέεται η κλοπή της περιουσίας των Αρμενίων με τη συνεχιζόμενη σιωπή των Τούρκων και των Κούρδων για τις σφαγές των Αρμενίων;
Αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εάν καταφέρετε ποτέ να είστε καλεσμένος σε σπίτι του Ντιγιαρμπακίρ, θα σας σερβίρουν αποκλειστικά και μόνο αρμενικά φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου