Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

100.000 πρόσφυγες έτοιμοι για «ντου»



Σαν κινούμενη βόμβα βλέπει τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία η Ελλάδα. Πάνω από 100.000 βρίσκονται ήδη στα μικρασιατικά παράλια και ο μεγάλος φόβος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να περάσουν στο ελληνικό-ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος που άναψε πορτοκαλής συναγερμός στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό της αγωνίας ήταν και η πρόσφατη δήλωση του κ. Σαμαρά: «Ξυπνάω κάθε πρωί και λέω:

“Συνέβη τίποτα στη Συρία σήμερα;” Αν κάτι συμβεί στη Συρία, χιλιάδες άνθρωποι θα εισρεύσουν
στην Ελλάδα».

Χθες σε σύσκεψη που έγινε αρχικά στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου σε δηλώσεις που έκανε τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εγινε μια εκτενής συζήτηση για τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, να θωρακίσουμε το Αιγαίο. Οπως όλοι ξέρουμε, στη Συρία υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Εχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα προσφυγικό ρεύμα. Καταρχήν, δεν έχει φτάσει σε μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πηγαίνει προς την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ. Ομως, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη».

Στην απογευματινή σύσκεψη στο ΥΕΘΑ ο προεδρεύων Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, από τις αρχές του Αυγούστου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των περιστατικών παράνομης μετανάστευσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ηδη δόθηκε εντολή για την ενίσχυση των περιπολιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με πρόσθετα περιπολικά σκάφη, ενώ στάλθηκε ελικόπτερο στη Σάμο για να γίνεται και εναέρια επιτήρηση.

Τέλος αποφασίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων, τόσο εναέριων όσο και πλωτών.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου