Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Spiegel: Η νύχτα που η Μέρκελ έχασε

Spiegel: Η νύχτα που η Μέρκελ έχασε
Αποφασισμένος να «νικήσει» ο Νότος πήγε στην Σύνοδο Κορυφής ο Μάριο Μόντι, ο οποίος ξεκαθάρισε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της Συνόδου: «Θα κάτσετε όλοι κάτω μέχρι να βρούμε λύση»!
Σύμφωνα με το Spiegel, ο Μάριο Μόντι είχε προειδοποιήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής αν χρειαστεί, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, που θα καθησυχάσουν τις αγορές!
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την αγωνία του για τα υψηλά επιτόκια. με τα οποία δανείζεται η Ισπανία.
Η… αδιαφορία της Μέρκελ (δεν συγκινήθηκε καθόλου όμως) προκάλεσε την δυσαρέσκεια των
συνομιλητών.
Κάποια στιγμή λοιπόν ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι ετοιμάστηκε να σηκωθεί από την θέση του, για να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους την απόφαση των «27» για πακέτο ύψους 120 δις ευρώ για την ανάπτυξη της Ευρώπης.
«Που πας;», ρώτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάτσε κάτω, γιατί θα τα τινάξω όλα στον αέρα. Δεν θα φύγει κανείς αν δεν βρεθούν λύσεις».
Υπέρ του τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει αυτό το πακέτο, ενώ δυσφορία εξέφρασε ο πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ (τι ανάγκη έχει αυτός), ο οποίος αναρωτήθηκε: «Όλοι εδώ είμαστε όμηροι του κ. Μόντι;».
Πάντως, κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει, ενώ ο κ. Ρομπάι χωρίς δεύτερη κουβέντα έμεινε στην θέση του.
Μετά από τρεις ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η κ, Μέρκελ ξαναζήτησε από τον κ. Ρομπάϊ να κάνει τις ανακοινώσεις. Τότε μπήκε στην μέση ο Γάλλος πρόεδρος, Φ. Ολάντ: «Να πεις την αλήθεια»
Ακολούθησαν σκληρές διαβουλεύσεις επί περίπου τρεις ώρες. Ο πρόεδρος της ΕΕ αποφάσισε να επαναλάβει την προσπάθεια να εμφανιστεί στους δημοσιογράφους στις 23:00, υπό την πίεση της Μέρκελ που τον παρότρυνε να ανακοινώσει τη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρενέβη και ζήτησε από τον Ρομπάι «να πει την αλήθεια»…
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εμφανίστηκε στις 23:30 και εξήγησε ότι υπάρχουν συμφωνίες και… διαφωνίες.
Η συνεδρίαση έληξε τελικά στις 5:20 το πρωί…
Πάντως, το περιοδικό Spiegel χαρακτήρισε την νύχτα της 28ης προς 29ης Ιουνίου την νύχτα που η Μέρκελ έχασε. Βέβαια, στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου γινόταν αναφορά euro...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου