Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ελεύθερος ο πρώτος κατηγορούμενος ως μέλος της συμμορίας με τα kalashnikov – Οι ανακρίσεις συνεχίζονται

Ελεύθερος ο πρώτος κατηγορούμενος ως μέλος της συμμορίας με τα kalashnikov – Οι ανακρίσεις συνεχίζονται
Από το πρωί ξεκίνησαν να απολογούνται στον Ανακριτή Καβάλας Γιάννη Μαμαδά οι 23 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην συμμορία με τα kalashnikov. Σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην οργάνωση με διάφορους ρόλους, σε διάφορες παράνομες πράξεις οι οποίες κατέληξαν σε ανατινάξεις ΑΤΜ και ληστείες τραπεζών που έγιναν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2012 σε μια μεγάλη περιοχή που αρχίζει από τον Έβρο και φθάνει ως την Σίνδο της Θεσσαλονίκης. 3 εξ αυτών θεωρείται ότι αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, και άλλοι 3 περιλαμβάνονταν στην εκτελεστική ομάδα. Για την ανακάλυψη των
διάφορων στοιχείων ρόλο έπαιξαν 500 τουλάχιστον απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και ανώνυμη καταγγελία που με την μορφή ταχυδρομικής επιστολής έφθασε στην Ασφάλεια Καβάλας πρόσφατα. Οι 23 κρατούμενοι βρίσκονται στα κρατητήρια της Α.Δ. Καβάλας. Κάποιοι φέρονται να έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους, γεγονός για το οποίο αμφιβάλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Για την ίδια υπόθεση η Ασφάλεια καταζητεί ακόμη 7 άτομα.
Στο μεταξύ από την αστυνομία η πληροφόρηση παρέχεται με το σταγονόμετρο αφού ουσιαστικά για τις αρχές η υπόθεση δεν έχει κλείσει με τις 23 συλλήψεις αλλά μάλλον μόλις άνοιξε καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που θα μπορούσαν να είναι είτε κατηγορούμενοι είτε μάρτυρες και δεν έχουν προσαχθεί είναι πάνω από δέκα.
Αυτή τη στιγμή προχωράει η διαδικασία της απολογίας των κατηγορουμένων πρώτα στον ανακριτή και έπειτα στον εισαγγελέα ενώ για τις 2.30 ήταν προγραμματισμένη και η απολογία του δικηγόρου που παρείχε τις νομικές συμβουλές. Βαρύτατες άλλωστε ήταν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν και στους 23 κατηγορουμένους με κυριότερες αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξη ληστειών, εκρήξεων και ανατινάξεων σε τραπεζικά καταστήματα και φυσικά δεκάδων παραβάσεων στο νόμο περί όπλων, όλες κακουργηματικού χαρακτήρα.Αυτό άλλωστε διαρρέει και από τις πληροφορίες των συνηγόρων υπεράσπισης που έχουν πολύ δύσκολο έργο αφού οι πράξεις των μελών της οργάνωσης επισείουν βαρύτατες ποινές από 15 έως 20 χρόνια. Οι ίδιοι κύκλοι όμως καταγγέλουν και τις άθλιες συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων στα κρατιτήρια της Α.Δ. Καβάλας όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται άνθρωποι σε λίγα τετραγωνικά ενώ μεγάλη είναι και η αγωνία των συγγενών τους για την τύχη των κατηγορουμένων αφού όσο προχωράει η ανακριτική διαδικασία τόσο οι επαπειλούμενες ποινές για τα κακουργήματα μεγαλώνουν .
«Θα συνεχιστούν μέχρι όσο πάει» είπαν χθες αρμόδιοι εννοώντας ότι πρόθεση των αρχών είναι οι απολογίες να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι εφικτό για πολλούς αντικειμενικούς λόγους. Από το πρωί χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης περίμεναν ουρά για να πάρουν αντίγραφο μιας δικογραφίας 3.000 σελίδων. Η διαδικασία προχωρούσε αργά κι οι φωτοτυπίες δίνονταν τμηματικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχετικά παράπονα. Το σημαντικό νέο γύρω από την ίδια υπόθεση είναι αυτό που λίγο πολύ δήλωσαν χθες ορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης. Είπαν δηλαδή ότι οι πελάτες τους κάποια πράγματα θα τα παραδεχθούν. Όχι όμως όλα όσα υπάρχουν στο κατηγορητήριο, συμπλήρωσαν. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα κατά τις απολογίες θα υπάρξουν γεγονότα που ορισμένοι κατηγορούμενοι θα ομολογήσουν. Μένει αυτό να το δούμε στην πράξη. Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας δήλωσε ότι συλλήψεις που έγιναν την Τρίτη και την Τετάρτη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών δεν έχουν σχέση με την υπόθεση των 23 κατηγορούμενων.
Ελεύθερος ο πρώτος κατηγορούμενος
Στο μεταξύ ο πρώτος εκ των 23 κατηγορουμένων στην υπόθεση των ληστειών, ένα στενό συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των βασικών στελεχών της ομάδας αφέθηκε ελεύθερος (μετά την απολογία του) με εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, υποχρεώνεται να παρουσιάζεται τακτικά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου