Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Fitch: Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού, αλλά η κρίση παραμένει


Η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές σημαίνει ότι ο «βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μη συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ μειώθηκε», εκτίμησε, σε μια ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Μια νέα ελληνική κυβέρνηση που θα υποστηρίζει το πρόγραμμα της Τρόικας είναι πιθανό να έχει αναλάβει τα καθήκοντα της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 28η και 29η Ιουνίου, εκτιμάται στην ανακοίνωση.

Επομένως, ο Fitch αναφέρει ότι δεν θα τοποθετήσει το αξιόχρεο όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με πιθανή υποβάθμιση της προοπτικής τους σε αρνητική, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε σε περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετατρεπόταν σε «πιθανό βραχυπρόθεσμο γεγονός».

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει πως η «κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη παραμένει έντονη», προσθέτει πως «η λιτότητα και οι επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σημαίνει ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να είναι εύθραυστη», ενώ επισημαίνει πως «ο ρυθμός της συρρίκνωσης της οικονομίας [είναι] σχεδόν βέβαιο ότι επιταχύνεται».

Η ρευστότητα της χώρας «επιδεινώνεται ταχύτατα, υπογραμμίζοντας τα πόσο επείγον είναι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και να ξαναρχίσουν οι εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος» της Τρόικας. Θα είναι, προσθέτει ο Fitch, δύσκολο να «αμβλυνθεί σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα λιτότητας χωρίς νέα κεφάλαια, αν και υπάρχει κάποιος χώρος για ελιγμούς» βάσει του νέου προγράμματος.

Ωστόσο, αν και ο κίνδυνος που ο Fitch θεωρεί ότι προερχόταν από την Ελλάδα «μειώνεται για την ώρα», η σοβαρότητα της «συστημικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι απίθανο να μειωθεί έως ότου οι ευρωπαίοι ηγέτες καταρτίσουν έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη ο οποίος θα ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση με πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική ολοκλήρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου