Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch κατά τρεις βαθμίδες - και με αρνητικές προοπτικές


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από Α σε ΒΒΒ, αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο και για "νέα υποβάθμιση στη διάρκεια του ερχόμενου 12μηνου", δεδομένου ότι παράλληλα διατύπωσε σήμερα και "αρνητική προοπτική" για την ισπανική οικονομία.

Παράλληλα, τοποθέτησε μεταξύ τουλάχιστον 50--πιθανότατα όμως 60 - έως όμως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα κεφάλαια, που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά την
'έκρηξη' της φούσκας από την αγορά ακινήτων στο τέλος του 2008 και τις επισφάλειες που αυτή έκτοτε σώρευσε στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να εκτοξεύσει το ισπανικό κρατικό χρέος στο 95% του ΑΕΠ στη διάρκεια του 2015, ενώ από σήμερα μέχρι ένα μεγάλο τμήμα του 2013 υποχρεώνει τη βύθιση της οικονομίας της χώρας σε κύκλο ύφεσης, προέβλεψε ακόμα ο ίδιος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

"Κάποια στιγμή το 2013 θα αρχίσει μια μέτρια ανάκαμψη" για την ισπανική οικονομία, προβλέπει στη σημερινή έκθεσή του ο Fitch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου