Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Τι... σκαρώνει ο Παπανδρέου στην αγαπημένη του Ν.Υόρκη



«Οταν ανέλαβα, βρήκα έλλειμμα 16%»! Αυτό είναι το νέο παραμύθι που αποφάσισε να πουλήσει από την Αμερική (την οποία ως πρωθυπουργός την απέφευγε αλλά τώρα έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του) ο Γιώργος Παπανδρέου, διαψεύδοντας τον εαυτό του.

Ο κ. Παπανδρέου καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς που έκαναν τόσο ο ίδιος όσο και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβαν την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009. Η φράση αυτή από τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη πέρασε απαρατήρητη από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, αλλά χρήζει άμεσων εξηγήσεων από τον πρώην πρωθυπουργό.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον
διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Ο τελευταίος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το έλλειμμα του 2009 δεν θα ξεπερνούσε τελικά το 10%, όπως φοβόταν. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοίραζε επιδόματα και καθυστερούσε επιδεικτικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Στις αρχές του 2011, όπως έχουν καταγγείλει δημόσια πρώην μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το έλλειμμα φούσκωσε τεχνητά στο 13,6%, για να αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τη Eurostat το φθινόπωρο του ίδιου έτους και να «κλειδώσει» στο 15,4%.
Από τη Νέα Υόρκη, λοιπόν, όπου βρέθηκε για τις ανάγκες συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου μάς λέει πια ότι γνώριζε εξαρχής πόσο ήταν το έλλειμμα και μάλιστα το ανεβάζει στο 16%, περίπου μισή μονάδα μεγαλύτερο από όσο έκλεισε τελικά έναν χρόνο αφότου ανέλαβε ο ίδιος την πρωθυπουργία. «Ηξερα ότι θα είναι μια δύσκολη οδύσσεια, όταν ανέλαβε και βρήκα έλλειμμα 16% από την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε επί λέξει ο κ. Παπανδρέου. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, φυσικά, δεν μπορεί να μετρηθεί τον Οκτώβριο, παρά μόνο μετά τον Δεκέμβριο, όταν έχει κλείσει το έτος. Μήπως, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου γνώριζε εξαρχής ποιο ήταν το έλλειμμα που έπρεπε να παρουσιάσει για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς, όπως έχουν καταγγείλει μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (και όχι μόνο);

Εχοντας αφήσει πίσω του μια χώρα κατακερματισμένη κι έναν λαό να βιώνει μια πρωτοφανή δοκιμασία, ο κ. Παπανδρέου συνέχισε χθες στη Νέα Υόρκη την προσφιλή του συνήθεια να φεύγει στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2009 είχε ταξιδέψει και πάλι στις ΗΠΑ, ενώ στις 3 Μαΐου του 2012 βρέθηκε σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Σεν Γκαλέν στην Ελβετία. Κι όλα αυτά την ώρα που η βάση του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα «βράζει» για τον μοναδικό βουλευτή που εκπροσωπεί τον νομό στο Κοινοβούλιο, χωρίς σταυρό και χωρίς καμία παρουσία στην εκλογική του περιφέρεια.

«Ας εργαστούμε μαζί για να αποφύγουμε αυτό το καταστροφικό σπιράλ των γεγονότων», είπε στους «συντρόφους» του ο κ. Παπανδρέου, που μάλλον τον κοίταζαν αμήχανα, γνωρίζοντας ότι εκείνος είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές της «πυροδότησης» του σπιράλ αυτού, που είχε αφετηρία την Ελλάδα στις αρχές του 2010.


Κώστας Παπαχλιμίντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου