Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ Αλλαγή «φρουράς» στις ΔΕΚΟ - Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν

Αλλαγή «φρουράς» στις ΔΕΚΟ - Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν
Εσπευσμένες αλλαγές, ίσως και σαρωτικές, ετοιμάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες κατ' εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η πρώτη κίνηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα με την αλλαγή σκυτάλης στην Εθνική Τράπεζα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και σε άλλες μεγάλες ΔΕΚΟ. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι οι ανακατατάξεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου, ώστε να μην χαθεί χρόνος και ταυτόχρονα να μην υπάρξει στασιμότητα με διοικήσεις που θα τελούν υπό προθεσμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία πάντα με τον πρωθυπουργό ετοιμάζουν λίστες με επιχειρήσεις και τράπεζες στις οποίες θα γίνουν αλλαγές και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα γίνουν κατά κύματα. Στην πρώτη κατηγορία
περιλαμβάνονται εκείνες οι διοικήσεις που θα αντικατασταθούν άμεσα. Έτσι μετά την Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσουν, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Στο δεύτερο κύμα θα περιλαμβάνονται ΔΕΚΟ που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση ή προχωρά πρόγραμμα εξυγίανσης τους, όπως οι συγκοινωνίες, ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ κ.λπ.
Γενική συνέλευση
Χθες ξεκίνησε η αλλαγή στο «τιμόνι» της Εθνικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος Βασίλης Ραπάνος υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ σήμερα μετά την ολοκλήρωση της τακτικής γενικής συνέλευσης το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο νυν διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά να ζητήσει τις παραιτήσεις Ράπανου και Ταμβακάκη, πράγμα που συνέβη.
Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επί χρόνια στέλεχος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Ο Αλ. Τουρκολιάς διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, λέγεται ότι του προτάθηκε η θέση του υπουργού Ναυτιλίας την οποία όμως αρνήθηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου προορίζεται ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Χθες επίσης παραιτήθηκε και ο γενικός διευθυντής Οικονομικών της Εθνικής Τράπεζας, Χαράλαμπος Μαζαράκης, ενώ αναμένονται αλλαγές και στις ηγεσίες των θυγατρικών της τράπεζας.
ΤΑΙΠΕΔ
Άμεσες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ήδη χθες παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Γιάννης Κουκιάδης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ζητηθεί η παραίτηση και του διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου. Για τον αντικαταστάτη έχουν πέσει στο τραπέζι μία σειρά από ονόματα, ένα εκ των οποίων είναι του νυν μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αντώνη Βαρθολομαίου. Να σημειωθεί ότι η θέση θα πληρωθεί άμεσα αφού ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δίνει μεγάλο βάρος στις αποκρατικοποιήσεις, αφού θεωρεί ότι μπορεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία. Σειρά θα πάρουν ΔΕΗ, Τ.Τ. και ΟΠΑΠ, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι νυν διοικήσεις θα απομακρυνθούν. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά ονόματα ως υποψήφιοι αντικαταστάτες τους, χωρίς ωστόσο, να επιβεβαιωθεί τίποτε απολύτως.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ
O Αλέξανδρος Τουρκολιάς διατηρούσε από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι και σήμερα τη θέση του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα και είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας.
Είναι πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική, πρόεδρος της Ένωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας και μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας. Επίσης, συμμετέχει ως μέλος σε διοικητικά συμβούλια θυγατρικών τραπεζών και εταιρειών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως και στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 2002 ανέλαβε γενικός διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Στο δυναμικό της Εθνικής εντάχθηκε το 1997 ως διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.
Από το 1988 έως το 2002, κατείχε τη θέση του βοηθού γενικού διευθυντή για την Ελλάδα στην τράπεζα Nova Scotia. Στο διάστημα 1977-1988, εργάσθηκε στην Bank of America αρχικά ως στέλεχος ναυτιλιακών χορηγήσεων στον Πειραιά, στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης με έδρα το Λονδίνο, και τέλος ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων στον Πειραιά.
Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Εταιρειών, στις Ναυτιλιακές Ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο, καθώς και Master's of Philosophy in Shipping Economics, από το University of Wales (Βρετανία).
Παραιτήσεις
Ο πρόεδρος Βασίλης Ραπάνος υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ σήμερα μετά την ολοκλήρωση της τακτικής γενικής συνέλευσης το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο νυν διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά να ζητήσει τις παραιτήσεις Ράπανου και Ταμβακάκη, πράγμα που συνέβη.
Του Θανάση Παπαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου