Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους όρους της βοήθειας

Κύπρος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους όρους της βοήθειας
Συγκρατημένα αισιόδοξη για τους όρους της οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Κύπρο, μετά από την υποβολή της αίτησης της Λευκωσίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται πως δεν θα τεθεί θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου.
Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ακόμη ότι ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό, η Κύπρος αναμένει και τις απαντήσεις για διακρατικό δάνειο, το οποίο θα δώσει στη χώρα, μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της βοήθειας, γράφει το naftemporiki.gr, επισήμανε ότι στην απόφαση για υποβολή αίτησης στο μηχανισμό στήριξης δεν γίνεται αναφορά σε ποσά, καθώς αυτά είναι ζητήματα
που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση.
Επικρίσεις από τα κόμματα
Στο μεταξύ, κριτική στους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης ασκούν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «οι λανθασμένες εκτιμήσεις, η αδράνεια και η απραξία της κυβέρνησης, άφησαν το κράτος αθωράκιστο», επισήμανε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο μηχανισμός στήριξης και εκτίμησε ότι τα προβλήματα της οικονομίας είναι διαχειρίσιμα.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, σημείωσε ότι «δεν αναμένεται να επιβληθούν στην Κύπρο, μνημονιακοί όροι όπως έγινε με την Ελλάδα». Στόχος της προσφυγής, πρόσθεσε, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναχρηματοδότησης των δημοσίων οικονομικών.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια φέρει ακεραία την ευθύνη για το κατάντημα της Κύπρου και οφείλει να την αναλάβει και να απολογηθεί στον κυπριακό λαό». Οι κινδυνολόγοι, σημείωσε, αποδείχθηκαν τελικά προφήτες, είχαν δίκαιο και έπρεπε να είχαν εισακουστεί.
Με τη σειρά του πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «τραγική συγκυρία» λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποβάλλουμε αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό. Είπε επίσης ότι η απογευματινή σύσκεψη για την οικονομία συγκαλείται κατόπιν εορτής.
Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου, υποστήριξε ότι η ένταξη στον μηχανισμό δεν πρέπει να στοχεύει στο κλείσιμο των ελλειμμάτων, αλλά στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου