Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Ευρωζώνη “μπάζει” από παντού, αλλά η Μέρκελ “κολλημένη” με τα ευρωομόλογα


Να διαχειριστεί την κρίση με τους δικούς της όρους επιμένει η Γερμανία, μολονότι το καράβι της ευρωζώνης μπάζει νερά από παντού, όπως δείχνουν και οι χθεσινές εξελίξεις σε Κύπρο και Ισπανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ η Αγγέλα Μέρκελ απέρριψε για πολλοστή φορά τα ευρωομόλογα, κατηγορώντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι «αναζητούν εύκολες λύσεις», όπως η κοινή ευθύνη για το ευρωπαϊκό χρέος.
Το τέταρτο μέλος
Στο μεταξύ η Λευκωσία έγινε το τέταρτο μέλος του «μνημονιακού» κλαμπ μετά από Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, καθώς υπέβαλε επίσημο αίτημα χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF/ΕSM «για να αναχαιτιστούν», όπως ανακοινώθηκε, «οι κίνδυνοι έκθεσης του
τραπεζικού της τομέα στην ελληνική οικονομία». Προηγήθηκε η υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων σε «σκουπίδια»  από τον οίκο Fitch, γεγονός που αποκρούστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ σήμερα ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα προεδρεύσει σε διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση επισήμανε πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις άλλες «μνημονιακές» χώρες, εκτιμώντας πως είναι εφικτή η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους με τη συγκράτηση του ελλείμματος κάτω από το 3% από το 2013 και μετά. Πηγές στη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για ένα πακέτο 5,5-10 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξυπηρέτηση του χρέους.
Επίσημα και οι Ισπανοί
Την ίδια στιγμή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος,  κατέθεσε επίσημο αίτημα για βοήθεια στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διευκρίνισε ότι στην εποπτεία του «τραπεζικού Μνημονίου» της Ισπανίας θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με «τεχνική βοήθεια». Οι πλήρεις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα οριστικοποιηθούν στις 9 Ιουλίου, ενώ έως τότε θα έχει γίνει γνωστό και το ακριβές ύψος του  «μαξιλαριού ασφαλείας», που κυμαίνεται στα 62-100 δισ. ευρώ.
Από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, όσο και Ευρωπαίων αξιωματούχων, διαφαίνεται πως οι όροι του ισπανικού Μνημονίου δεν θα είναι καθόλου «λάιτ». Ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του για «σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας», προσθέτοντας πως «οι συστάσεις της Ε.Ε. είναι υποχρεωτικές για όλα τα κράτη». Εκανε λόγο μάλιστα για κλείσιμο και απορρόφηση των «μικρών, μη συστημικών τραπεζών» της Ισπανίας , ενώ ο ομόλογός του Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που θα υπογραφεί με τη Μαδρίτη θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο.
Ο Ραχόι, εξάλλου, μιλώντας σε εργοδοτικό συνέδριο, διαβεβαίωσε ότι θα λάβει φέτος όλα τα απαιτούμενα μέτρα, όσο δύσκολα κι αν είναι, με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τις θέσεις  εργασίας.
Με έκδηλη αγωνία για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας, ο Ραχόι ζήτησε να καταρτιστεί οπωσδήποτε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής ένας οδικός χάρτης για τη φορολογική και δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης, που θα κορυφωθεί με την έκδοση ευρωομολόγων.
Προειδοποίηση Σόρος
Όμως, μολονότι ο Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε σε άρθρο στους «Financial Times» πως η αντίδραση της Μέρκελ σε γενναία στήριξη Ιταλίας-Ισπανίας από την ΕΚΤ και το ESM  μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο τη Σύνοδο Κορυφής και να δώσει τη χαριστική βολή στην ευρωζώνη, η καγκελάριος χαρακτήρισε «πολιτικά και οικονομικά λανθασμένη» την αμοιβαία εγγύηση χρέους.
Αλλα μέσα, άλλα έξω
Από χθες η Γερμανία δυσκολεύεται περισσότερο να υποστηρίξει αυτή τη θέση, καθώς η Μπούντεσταγκ ψήφισε για το εσωτερικό της χώρας αυτό που αρνείται στην Ευρώπη. Δηλαδή την κοινή εγγύηση των ομολόγων των 16 γερμανικών κρατιδίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό!
Για την αντίφαση αυτή η γερμανική αποστολή θα επικριθεί έντονα στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ένωσε τη φωνή του με του Ραχόι, υποστηρίζοντας ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής «δεν θα είναι μια απλή και συνηθισμένη διαδικασία, αλλά θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προτείνουν επιτέλους τις διαρθρωτικές λύσεις που περιμένει ο κόσμος, μεταξύ των οποίων και η τραπεζική ένωση!».
Διαρροή εγγράφου
Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε διαρροή εσωτερικού εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο περιοδικό «Spiegel», που προβλέπει πως η διάλυση της ευρωζώνης θα απέβαινε καταστροφική για τη Γερμανία. Για την ακρίβεια, η διάλυση του κοινού νομίσματος θα εκτόξευε την ύφεση στην Γερμανία στο 10%, δηλαδή σε προπολεμικά επίπεδα, και θα διπλασίαζε την ανεργία σε πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα. Η «Wall Street Journal» πιθανολογεί πως η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να «τρομοκρατήσει» την εγχώρια κοινή γνώμη ώστε να δεχθεί παραχωρήσεις προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μπροστά σε ένα μείζονα κίνδυνο για το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών.
 Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου