Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τρίκαλα: Ασημένια διάκριση για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας


Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας Τρικάλων στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, «Ένας πλανήτης … μια ευκαιρία».
Συνεχίζοντας την παράδοση της καλής παρουσίας σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας κατάφεραν όντως να … γελάσουν καλύτερα, αφού η ταινία τους «Γελάει καλύτερα…» δεν άφησε ασυγκίνητους τους κριτές, που τους χάρισαν το ασημένιο βραβείο.
Το θέμα της ταινίας, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος καθηγητής Θωμάς Φωτόπουλος, που είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια και την παιδαγωγική καθοδήγηση, είναι άκρως επίκαιρο ιδίως για το
μαθητόκοσμο και τις οικογένειές τους, αφού θίγει το θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο και της ασφαλούς πλοήγησης. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν συνομιλούμε με αγνώστους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook, το twitter κ.ά., ενώ κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το ζήτημα της ηλεκτρονικής οικονομικής απάτης και γενικότερα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στην τελετή βράβευσης που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα παρέστη και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αργύρης Νίκας, ο οποίος, στο χαιρετισμό του, τόνισε- μεταξύ άλλων- την τεράστια σημασία των θεσμών αυτών, που, όπως είπε, δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές, ανεξάρτητα από τις σχολικές τους επιδόσεις, να εκφραστούν ποικιλότροπα, αναδεικνύοντας πολλές και ποικίλες πτυχές της προσωπικότητάς τους.
«Το σχολείο δεν αποτελεί μόνο κοινότητα μάθησης, ένα ναό παραγωγής ή ανακάλυψης της γνώσης, αλλά κι ένα μηχανισμό, μέσω του οποίου τα παιδιά με πνεύμα εξωστρέφειας, βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, τις σκέψεις τους, περνώντας χρήσιμα και εποικοδομητικά μηνύματα στην κοινωνία. Οι προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας απαιτούν πολίτες ενεργούς, με πρωτοβουλίες τις οποίες το σχολείο ως ιδεολογική-κοινωνικοποιητική λειτουργία, οφείλει να μεταβιβάσει» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Νίκας.
«Με μεράκι και ενθουσιασμό, η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου κατάφερε να δημιουργήσει ένα αισθητικό αποτέλεσμα που μάγεψε τα μέλη της κριτικής επιτροπής, αποδεικνύοντας συνάμα ότι η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παιδαγωγικό εργαλείο (…) Παράλληλα, είναι παιδιά του ΕΠΑΛ, ενός εκπαιδευτικού θεσμού που δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες υποτιμούν, αφού αγνοούν την παιδαγωγική του δυναμική, την υψηλότερη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και γενικά τις μορφωτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει στους μαθητές του» συμπλήρωσε. Στην κινηματογραφική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας συμμετείχαν οι: Καραμάνου Βησσαρία – Ελίνα, Καραγιάννης Γιώργος, Τσάτσου Βάσω, Στεργιανός Κώστας, Αντωνίου Γιάννης, Παπαδημητρίου Βάιος, Γατσιούλη Βούλα, Κοντού Βάσω, Οικονόμου Γεωργία και Μαλλιόπουλος Στέφανος. Το σενάριο έγραψαν οι Καραμάνου Βησσαρία – Ελίνα, και η Τσάτσου Βάσω που έκανε και την ηχοληψία. Στο συγχρονισμό ήταν ο Βαγγέλης Τσάτσος και στην εικονοληψία οι Καραγιάννης Γιώργος, Στεργιανός Κώστας και ο καθηγητής Θωμάς Φωτόπουλος (σκηνοθεσία, μονυάζ). Η ταινία είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://1epal-farkad.tri.sch.gr/autosch/joomla15/index.php και μαζί με τις άλλες ταινίες που διακρίθηκαν θα προβληθούν από τη ΝΕΤ και την ΕΤ3, στην τηλεοπτική ζώνη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www. i-create.gr στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, και στις επιμορφωτικές διημερίδες του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου