Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Επιχείρηση προσγείωσης του Τσίπρα



Ο υπόγειος πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους «ρεαλιστές» και τους «αιθεροβάμονες» καλά κρατεί.

Κύριος εκφραστής της τάσης των «ρεαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ο παρ' ολίγον διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί με δημόσιες παρεμβάσεις του να «προσγειώσει» το επιτελείο της Κουμουνδούρου αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στη σκληρή πραγματικότητα.

Συνεχώς υπενθυμίζει την ανάγκη να μην παρασυρθεί το κόμμα στη λογική τού «λεφτά υπάρχουν» ή σε συνθήματα του τύπου «στις 18 σοσιαλισμός». Ο κ. Παπαδημούλης με δημόσιες τοποθετήσεις του
το τελευταίο τριήμερο εξελίσσεται σε πόλο και επαναλαμβάνει τη θέση ότι πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο «τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε». Παράλληλα δεν έδειξε να συμμερίζεται τις επικοινωνιακές μαγκιές του Α. Τσίπρα έναντι των Ευρωπαίων περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, καθώς, όπως είπε, «η διακοπή της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. θα είναι εφιάλτης για τη χώρα». Επίσης στην ίδια γραμμή βρίσκονται και άλλα στελέχη, όπως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Ωστόσο ο παρασκηνιακός ανταγωνισμός στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται και υπό το πρίσμα της «μοιρασιάς» των θέσεων εξουσίας, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέψει την επαλήθευση μιας τέτοιας προοπτικής. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες φέρεται ότι έχει εκμυστηρευτεί στους πιο έμπιστους συνεργάτες του ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας δεν τον τρομάζει, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς και απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το μόνο μέλημά του είναι να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος για να κατοχυρώσει τον ρόλο της ισχυρής αντιπολίτευσης. Αλλωστε η φιλοδοξία του αυτή φάνηκε από τη χθεσινή του ομιλία στη Λιβαδειά, όπου ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Τσίπρας απέφυγε από τη Λιβαδειά να μιλήσει για «καταγγελία του Μνημονίου» και επιδόθηκε για μια ακόμη φορά σε κορόνες αριστερής εθνικοφροσύνης για να κεντρίσει το «αδούλωτο» του Ελληνα απέναντι στον ζυγό των μνημονιακών δυνάμεων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ φεύγουν και παίρνουν μαζί τους τη διαπλοκή, τους καναλάρχες, τους τραπεζίτες και την κυρία Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή οι στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα εφιστούν την προσοχή σε όσους πραγματοποιούν δημόσιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ να μην εκτίθενται στους πολιτικούς τους αντιπάλους, που καραδοκούν για να καταγράψουν «αντιφάσεις» και γκάφες.



Ράβουν (πρόωρα) κουστούμια και... ταγέρ στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπουργικούς θώκους έχουν αρχίσει να μοιράζουν από τώρα στην Κουμουνδούρου, όπου βιάζονται να «στέψουν» τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και να στρογγυλοκαθίσουν στην εξουσία. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες δύο ημέρες, έφερε στο φως τις διεργασίες που γίνονται για τη διανομή των κέντρων εξουσίας στην πρώτη «κυβέρνηση της Αριστεράς», όπως αρέσκονται να την αποκαλούν.

Οι σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, μοιάζουν με πρόωρη -και αρκούντως αλαζονική- διανομή των λαφύρων της εξουσίας που θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει στα χέρια τους. Δεν λείπουν μάλιστα και οι αντεγκλήσεις, καθώς οι διεκδικητές θώκων είναι πολλοί, τόσο από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους «πασοκογενείς», που ακόμη και πρόσφατα αναζήτησαν νέα στέγη στην Κουμουνδούρου.

Τη θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνει, ως εκ των ων ουκ άνευ στο μυαλό τους, ο Αλέξης Τσίπρας. Εκ δεξιών του, στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών θα έχει, όπως όλα δείχνουν, τον Γιάννη Δραγασάκη. Μαζί του σε θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού θα βρεθεί ο Γιώργος Σταθάκης, όνομα που «ακούγεται» πάντως και για άλλο οικονομικό υπουργείο, όπως το Ανάπτυξης. Οι κ. Δραγασάκης και Σταθάκης είναι οι αρχιτέκτονες της στροφής που έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ και εκείνοι που έρχονται σε επαφή με κέντρα του εξωτερικού και ξένους τραπεζίτες για να δώσουν «διαβεβαιώσεις» ότι παρά την προεκλογική ρητορική του κ. Τσίπρα, αν κερδίσει, θα συμπεριφερθεί με «σύνεση και μετριοπάθεια» απέναντι στους δανειστές.

Θέση στην οδό Νίκης και μάλιστα υπουργική διεκδικεί και η Λούκα Κατσέλη, που προεξοφλεί ήδη σε συζητήσεις της ότι αυτή και ο κ. Δραγασάκης θα κάνουν κουμάντο στην οικονομία. Θέσεις στο οικονομικό επιτελείο διεκδικούν και ο Γιάννης Μηλιός αλλά και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Συζητείται επίσης η δημιουργία θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για την οποία επικρατέστερος φέρεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Τα ονόματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του συνδικαλιστή Δημήτρη Στρατούλη ακούγονται για το υπουργείο Εργασίας σε θέσεις υπουργού και υφυπουργού αντίστοιχα, ενώ συζητείται για το ίδιο υπουργείο και το ενδεχόμενο παραμονής του υπηρεσιακού υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη. Την ίδια στιγμή ρόλο στον χώρο αυτό διεκδικεί και ο «πασοκογενής» εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Το όνομα του Δημήτρη Παπαδημούλη λόγω της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγεται για το υπουργείο Εξωτερικών, με αναπληρώτρια υπουργό τη Ρένα Δούρου. Για το ίδιο υπουργείο ακούγονται και τα ονόματα των Παναγιώτη Τριγάζη, Κώστα Ησυχου αλλά και του πρώην υφυπουργού (και στενού φίλου του Κώστα Σημίτη!) Χρήστου Ροζάκη.


Κώστας Παπαχλιμίντζος



Παπαρήγα: Αντιφατική γραμμή ακολουθούν

«Αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Νέα Δημοκρατία θα γυρίσει μια ώρα αρχύτερα, πιο δυναμωμένη, μετά την απογοήτευση που θα σπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτήν την πρόβλεψη έκανε χθες το βράδυ η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Παράλληλα, εκτίμησε ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει. «Κατά τη γνώμη μας δεν συνιστούν αριστερή πολιτική» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «αντιφατική» τη γραμμή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζοντας ότι «η αφέλεια με την οποία χειρίζεται ζητήματα προκαλεί τρομερή εντύπωση».

Παράλληλα, το ΚΚΕ προέβη σε δημόσια καταγγελία για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από μεγάλους επιχειρηματίες. «Μπροστά στα αδιέξοδα να διαχειριστούν την κρίση σε βάρος του λαού η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που δικαιολογημένα έχουν χάσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέγουν για μια μεταβατική περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου» σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από την Καρδίτσα, όπου συνέχισε τις προεκλογικές της περιοδείες, η κυρία Παπαρήγα έδωσε έμφαση στα προβλήματα των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι κανένα άλλο κόμμα δεν αναφέρεται στην προστασία της αγροτικής παραγωγής, στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και την προστασία των μικρών παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου