Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Θησαυρό βυζαντινών αρχαιοτήτων ανακάλυψε η αστυνομία στην Κομοτηνή


Θησαυρό βυζαντινών αρχαιοτήτων ανακάλυψε η αστυνομία στην Κομοτηνή
Αγοραστής ενός σταυρού αξίας 50.000 ευρώ εμφανίστηκε αστυνομικός, με αποτέλεσμα ο 34χρονος που σύμφωνα με πληροφορίες, μονάζει σε κελί στο Άγιο Όρος να «πέσει» στα χέρια των διωκτικών αρχών, ενώ μαζί του συνελήφθη κι ένας 59χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών λαϊκής τέχνης από την Κομοτηνή.
Σε βάρος των δύο αντρών, οι οποίοι συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τρίτης από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
«Το ραντεβού είχε κλειστεί στην Ουρανούπολη και η τιμή του σταυρού ήταν 50.000 ευρώ. Αμέσως
μετά την αγοραπωλησία συλλάβαμε το μοναχό, ενώ λίγο αργότερα σε κοντινό σημείο εντοπίσαμε και συλλάβαμε και τον 59χρονο», εξηγεί χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΛΑΣ.
Όπως επισημαίνουν αστυνομικοί, φωτογραφίες του σταυρού, που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και των υπόλοιπων αντικειμένων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του 59χρονου καταστηματάρχη, έχουν σταλεί τόσο στις μονές του Αγίου Όρους, όσο και σε εφορίες αρχαιοτήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέρχονται.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, σε έρευνα που έγινε στο κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης και στο σπίτι του 59χρονου στην περιοχή της Κομοτηνής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης έξι αρθρωτές ζώνες από ορείχαλκο, τέσσερα δαχτυλίδια χάλκινα 19ου αιώνα, ένα δαχτυλίδι ασημένιο 19ου αιώνα, τέσσερα χάλκινα περικάρπια 19ου αιώνα, 22 μεμονωμένα τμήματα από πόρπες, 41 πλήρεις πόρπες ποικίλων διαστάσεων, τέσσερεις ξύλινες σφραγίδες, μία ζώνη ορειχάλκινη, μία ζώνη αρθρωτή ορειχάλκινη με κοσμήματα, δύο κοσμήματα από πόρπες, τρία αφιερώματα από μάργαρο κι ένα αφιέρωμα συρματερό.
Όπως έγινε γνωστό, όλα τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου