Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ανασφάλιστα Ι.Χ.: Πώς να γλυτώσετε πρόστιμα και ποινές που... έρχονται

Ανασφάλιστα Ι.Χ.: Πώς να γλυτώσετε πρόστιμα και ποινές που... έρχονται
Οσοι ιδιοκτήτες οχημάτων κυκλοφορούν με ανασφάλιστα Ι.Χ, μοτοσυκλέτες, φορτηγά ή οποιοδήποτε άλλο όχημα, έχουν ένα και μοναδικό τρόπο για να γλυτώσουν τις επερχόμενες ποινές και πρόστιμα που ετοιμάζεται να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών .
Και αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από το να σπεύσουν άμεσα και να τα ασφαλίσουν πριν τους εντοπίσει το ηλεκτρονικό «μάτι» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και τους στείλει το «μπουγιουρντί».
Σήμερα κυκλοφορούν στη χώρα μας πάνω από 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Ετσι το υπ. Οικονομικώψν και η ΕΑΕΕ σύστησαν μικτή επιτροπή προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι προτάσεις παραδόθηκαν και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με αυτές, για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων θα πρέπει να «παντρευτούν» η ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που είναι καταγεγραμμένα όλα τα ασφαλισμένα οχήματα και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που είναι καταγεγραμμένα όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα. Από την διασταύρωση θα εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και οι ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία κάθε άλλης υπηρεσίας ή φορέα που εκδίδει άδειες οχημάτων.

Μετά την διασταύρωση, το ΚΕΠΥΟ θα ξεκινήσει την αποστολή επιστολών με τις οποίες θα δίνονται οι προθεσμίες στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να τα ασφαλίσουν. Σε όσους εντοπιστούν με ανασφάλιστο όχημα από την ΓΓΠΣ, θα δίνεται η δυνατότητα σε διάστημα 8 έως 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης να προχωρήσουν στην σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου με εταιρεία της επιλογής τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πρόταση της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα, προβλέπει την επιβολή προστίμου 250 ευρώ ακόμη και σε αυτούς που θα προχωρήσουν στην ασφάλιση των οχημάτων τους μέσα στην προθεσμία. Αρα για να γλυτώσει κάποιος το πρόστιμο και τις ποινές, αν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει εγκαίρως να ασφαλίσει το όχημα του
Οσοι δεν τα ασφαλίσουν, εκτός από το πρόστιμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ποινές του ΚΟΚ που είναι αφαίρεση της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας του ΙΧ και των πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες, ενώ παράλληλα προβλέπονται και άλλες ποινές από το προεδρικό διάταγμα 237/86 που είναι οι εξής:
Οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 12 μήνες.
Οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου και πρόκληση ατυχήματος: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 24 μήνες.
Υπότροπη συμπεριφορά: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 36 μήνες.
Ανάλογα με την περίπτωση ισχύουν και ποινικές κυρώσεις, με φυλάκιση από 2 έως 12 μήνες και πληρωμή ποινής, 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα ανασφάλιστα επιβατικά αυτοκίνητα και 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου