Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ποιοί θα γίνουν υπουργοί από τη Νέα Δημοκρατία;


«Θα εκπλαγείτε». Με τη φράση αυτή απαντούν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά στις επίμονες ερωτήσεις για τα στελέχη που θα πλαισιώσουν το κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όμως στον τρίτο όροφο της Συγγρού οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι στις σημειώσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται τόσο πολιτικά πρόσωπα όσο και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και άριστοι τεχνοκράτες.
Όσο περνά η ώρα τόσο τα σενάρια για τους επόμενους υπουργούς παίρνουν φωτιά και η συζήτηση έχει μονοπωλήσει τα γραφεία βουλευτών και κορυφαίων στελεχών, έχοντας ως κρατούμενο ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ολιγομελές (15 υπουργοί – 20 υφυπουργοί κατά τις πρώτες πληροφορίες).
Όπως έχουμε ξαναπεί μόνο ο Α. Σαμαράς ξέρει ποιους θα προτείνει τελικά. Επειδή όμως η
ονοματολογία είναι στο φόρτε της και προκειμένου να ικανοποιήσουμε το σχετικό …δημόσιο αίτημα ιδού ποιό είναι το ρεπορτάζ του σημερινού “Ελεύθερου Τύπου” (χωρίς να παίρνουμε όρκο για κανένα όνομα)!
Ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν δεν παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κι αν δεν γίνει η έκπληξη να αναλάβει το Εξωτερικών, φέρεται ως ο νέος Πρόεδρος της Βουλής. Το σενάριο αυτό, όμως, «ακούγεται» και για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και για την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς μία θέση υπουργού έχει «κλειδώσει» ήδη για τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις του Σταύρου Δήμα όσον αφορά την παραμονή του στο ΥΠΕΞ ή τον ορισμό του σε άλλο υπουργείο.
Για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μη πολιτικό πρόσωπο αλλά για έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Στα «γρανάζια» του ίδιου υπουργείου ακούγεται το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη -αν και φέρεται ως φαβορί για το υπουργείο Ανάπτυξης-και του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Γιάννη Μουρμούρα. Επίσης, μια θέση ευθύνης αναμένεται να έχουν ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Νότης Μηταράκης.
Ψηλά στην ατζέντα του κ. Σαμαρά βρίσκεται ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ για το υπουργείο Ναυτιλίας, που θα επανασυσταθεί, οι πληροφορίες μιλούν για τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Τουρκολιά.
Για το υπουργείο Παιδείας οι πληροφορίες πυκνώνουν για τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για το υπουργείο Τουρισμού όλα δείχνουν την Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ καθήκοντα υπουργού Υγείας είναι πολύ πιθανό να αναλάβει ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αν και υπάρχουν πληροφορίες που τον φέρουν γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στο υπουργείο Επικρατείας οι ίδιες πηγές φέρνουν τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Γιάννη Μιχελάκη ενώ από τα ονόματα που κυκλοφορούν για «υπουργοποίηση» είναι αυτά του Αρη Σπηλιωτόπουλου και του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Θέση στο κυβερνητικό σχήμα, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να έχουν ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Ηλίας Κονοφάγος, ο Τάκης Μπαλτάκος, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ανάλογα με τη συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, θέση στην κυβέρνηση ενδέχεται να έχουν ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιλογή του κ. Σαμαρά θα είναι και το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής στο κρίσιμο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου