Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ο Σαμαράς δεν θα φύγει με άδεια χέρια, διαμηνύουν Ευρωπαίοι


Σαφέστατο μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό, ο οποίος στις 17 Ιουνίου επιλέγοντας την παραμονή στο ευρώ έκανε αυτό που του αναλογούσε, σχεδιάζουν να στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πιθανότατα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
     
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες, ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, αμέσως μετά την πολιτική συζήτηση στη συνεδρίαση του Εurogroup την Πέμπτη το βράδυ στο Λουξεμβούργο. Συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα με έκδηλη την ανακούφιση των Ευρωπαίων τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και για τον ταχύτατο σχηματισμό κυβέρνησης.
      Η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων δήλωσε έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολύτιμη είναι και η συμπαράσταση των μεγάλων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, οι οποίες πιέζουν τις κυβερνήσεις να βάλουν πλάτη στην Ελλάδα, ώστε να βγει η χώρα από τη βαθιά ύφεση.
    
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν έλειψαν και οι παραφωνίες από τους γνωστούς δορυφόρους της Γερμανίας, δηλαδή τους υπουργούς Οικονομικών της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, που εξέφρασαν αντιρρήσεις στην ικανοποίηση του βασικού ελληνικού αιτήματος, που είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Επικαλέστηκαν το πρόσθετο κόστος της στήριξης για μια διετή επιμήκυνση, το οποίο θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ, και τις δυσκολίες που θα έχουν προκειμένου να πείσουν τα Κοινοβούλιά τους.
      Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις θα καμφθούν και θα υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις του Μνημονίου. Αλλωστε ο κ. Γιούνκερ μίλησε ευθέως για επαναδιαπραγμάτευση και νέο Μνημόνιο που θα προετοιμάσει η Τρόικα, η οποία από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα για αξιολόγηση του προγράμματος και συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
     
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Εurogoup απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, υποστηρίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα. Ωστόσο, στη Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο κυβερνητικού συνασπισμού για τις παραχωρήσεις προς τη χώρα μας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος κατά καιρούς έχει κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα, βγήκε πρώτος δημόσια και είπε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το ελληνικό Μνημόνιο.
      Τεχνοκράτης αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στην αρχή της περασμένης βδομάδας στις Βρυξέλλες ότι τρέφουν ψευδαισθήσεις όσοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού Μνημονίου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.
     
Είναι προφανές ότι οι εταίροι μας δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν με λεπτομέρειες τις αλλαγές που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν, θα το κάνουν στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης.
     
Αυτό που αναμένεται να γίνει στη συνάντηση που έχουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την Παρασκευή το μεσημέρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., είναι μια δέσμευση για στήριξη της ελληνικής οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και για βελτιώσεις στο Μνημόνιο, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνει και ειδική αναφορά στο θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
      Πάντως, οι εταίροι θα περιμένουν να δουν και δείγματα γραφής από την κυβέρνηση. Η εντολή προς την Τρόικα είναι να μην κάνει καμία υποχώρηση στα σημεία του Μνημονίου που αναφέρονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα ζητήθηκε να πιέσει την κυβέρνηση για επιτάχυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων, ώστε να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
     
Σχετικά με τα ελληνικά αιτήματα, εκτός από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι και το ζητούμενο, θα εξεταστεί επίσης η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού των δύο δανειακών συμβάσεων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Το εύρος των παραχωρήσεων στο πρώτο ζήτημα θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αγορών, δεδομένου ότι σήμερα χώρες που μας δανείζουν, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πληρώνουν επιτόκια που κυμαίνονται μεταξύ 6-7%, δηλαδή ψηλότερα από εκείνα που μας δανείζουν. Βέβαια τη διαφορά την καλύπτουν η Γαλλία και η Γερμανία που μας δανείζουν με κέρδος, αλλά και εκεί τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Αντίθετα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μπορεί γίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους εταίρους.
      Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Βανάκερε αναφέρθηκε στο θέμα αυτό την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα συνεισφέρει στη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποδεχόμενο και την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και το επιπρόσθετο κόστος που του αναλογεί. Οπως τονίζουν, ο διεθνής οργανισμός δεν είναι ανελαστικός και λαμβάνει πάντα υπόψη την οικονομική συγκυρία.
     
 



Στο τραπέζι αύξηση κονδυλίων της ΕΤΕπ και ομόλογα έργων

Τα παραπάνω μέτρα είναι πολύ θετικά αλλά δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την ύφεση, χωρίς περαιτέρω δράση από την πλευρά των εταίρων για την προώθηση της ανάπτυξης.
      Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Οπως είναι γνωστό, σε κοινοτικό επίπεδο συζητείται η έγκριση ενός «πακέτου» με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
      Για παράδειγμα, μια αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εγκρίνουν στη Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μπορεί σε μία τριετία να φέρει μέσω μόχλευσης κεφάλαια ύψους 180 δισ. ευρώ. Θα δρομολογηθούν επίσης οι εκδόσεις των λεγόμενων «ομολόγων έργων» με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, τα οποία επίσης μέσω μόχλευσης μπορούν να φέρουν από την αγορά μεγάλα ποσά για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις μεταφορές, στην ενέργεια και τα δίκτυα.
     
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έχουν επαναλάβει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι από τις αποφάσεις αυτές πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ έκαναν ειδική αναφορά στην Ελλάδα.
      Επιπλέον, για τη χώρα μας θα ζητηθεί από την Κομισιόν να επιταχυνθεί η υλοποίηση της πρωτοβουλίας Μπαρόζο για την ανάπτυξη, η οποία προβλέπει τη μεταφορά κονδυλίων από ορισμένα προγράμματα σε δράσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους με εγγύηση της Ε.Ε., αλλά και τη στήριξη των ΜΜΕ.


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου