Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αλλάζει όνομα και διεύθυνση το ΠΑΣΟΚ για να... γλιτώσει!



Στο «σχέδιο ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ που θα παρουσιάσει πιθανότατα αύριο σε συνεδρίαση της νέας, συρρικνωμένης Κ.Ο. του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιλαμβάνεται κατά πληροφορίες η αλλαγή ακόμα και του ονόματός του, για το οποίο φέρεται να κατατίθεται σύντομα σχετικό αίτημα στον Αρειο Πάγο.

Η σχεδιαζόμενη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, που δεν διαψεύδεται από την Ιπποκράτους, δεν θεωρείται καθόλου άσχετη με τα υπέρογκα χρέη του, που υπολογίζονται στα 130.000.000 ευρώ και τα οποία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα επιβαρύνουν τους Ελληνες φορολογουμένους, αφού κατά κύριο λόγο οφείλονται στην Αγροτική Τράπεζα.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν ετοιμάζεται να αλλάξει μόνο το όνομα. Μετακομίζει, καθώς αδυνατεί να
πληρώνει 60.000 ευρώ τον μήνα για ενοίκια στην Ιπποκράτους (ήδη έχουν συσσωρευτεί απλήρωτα ενοίκια) - ούτε καν 18.000 μηνιαίως στη Χαριλάου Τρικούπη. «Μέχρι μεγάλο τεσσάρι μπορεί να νοικιάσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ» λένε καλά γνωρίζοντες και ο χώρος (που δεν ξεπερνά έναν όροφο) φέρεται να έχει ήδη βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, στο «σχέδιο» Βενιζέλου περιλαμβάνεται η διάλυση της νεολαίας και της ΠΑΣΠ, της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΣΚΕ, ακόμα και του ΙΣΤΑΜΕ, ενώ σε επανεγγραφή σε νέες τοπικές οργανώσεις με διαφορετική λειτουργία θα υποχρεωθούν ακόμα και ιδρυτικά μέλη του κόμματος. Οσο για τους βουλευτές, θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν πρώτα και μετά να πάνε στο νέο κόμμα όσοι θέλουν. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να συγκροτήσει την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συντακτικού Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ σταδιακά θα στελεχωθεί και καινούργια ηγετική ομάδα του κόμματος, πρωτίστως με νέα σε ηλικία στελέχη. Παράλληλα, προγραμματίζεται Εθνική Συνδιάσκεψη μέσα στο καλοκαίρι, με πιθανότερες ημερομηνίες τις 30 Ιουνίου-1η Ιουλίου.

Πάντως αύριο διορίζεται διεθνής εταιρία που θα ελέγξει τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το έναυσμα και για τις προαναγγελθείσες διαγραφές κορυφαίων στελεχών. Η προηγούμενη ιδιότητα του Γ. Ραγκούση ως γραμματέα του κόμματος θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα εναντίον του, με τα άδεια ταμεία να συνιστούν -εφόσον δεν δοθεί άλλη- την αφορμή για την απομάκρυνσή του. Ο Θ. Πάγκαλος, πάλι, θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει αφορμή. Ηδη από την Κυριακή των εκλογών προετοιμαζόταν η διαγραφή του, εφόσον αμφισβητούσε σε τηλεοπτικό πάνελ την ηγεσία, ενώ κρατώντας χαμηλούς τόνους πήρε απλώς... αναβολή. Μιλώντας στον κυπριακό «Φιλελεύθερο», χαρακτήρισε εκ νέου αδιανόητο να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η συνολική πορεία του κόμματος «και ό,τι αυτό συνεπάγεται από την άποψη των ιδεών, των δομών, των προσώπων». Επιτέθηκε σε πολίτες που μπορεί να ήταν έντιμοι ή και «να είχαν αρπάξει απαράδεκτα προνόμια και επιδόματα από συνδικαλιστικές κομπίνες, να ήταν φοροφυγάδες, απατεώνες και διάφοροι λωποδύτες του δημοσίου χρήματος»...


Συντριπτική ήττα στην έδρα του υπερφίαλου

«Να κλάψουμε ή να γελάσουμε;». Αυτό ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε χθες στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, όταν πια οριστικοποιήθηκε το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι εκτιμήσεις ήταν διαφορετικές. Από τη μια τα στελέχη παλαιότερων γενεών έμεναν πιο πολύ στο μεγάλο εκλογικό άλμα που έκανε το κόμμα της Αριστεράς και ξεπερνούσαν χωρίς πολλές συζητήσεις το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά ήταν δεύτερο κόμμα και ότι δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. «Δεν πειράζει. Είμαστε πια η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί που ήμασταν ένα κόμμα του 4,5%, είμαστε πια το δεύτερο σε δύναμη εκλογικό σχήμα» είναι ένα σχόλιο που ακούγεται. Παρ' όλα αυτά δεν έλειπαν και οι εκτιμήσεις στελεχών της νεότερης γενιάς, αλλά και πιο έμπειρων, που υποστήριζαν ότι τέτοια ευκαιρία η Αριστερά δεν πρόκειται να ξαναβρεί μπροστά της για να ανέβει στην εξουσία. Πάντως, τα χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλατιά για το γεγονός ότι η Κ.Ο. στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε από δύο σε πέντε βουλευτές (εκλέγονται οι Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Λίτσα Αμανατίδου).

Το ίδιο γλυκόπικρο κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, υπάρχουν αυτές τις ημέρες στελέχη στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης που θεωρούν επιτυχία το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να διατηρήσει τα εκλογικά του ποσοστά. Αυτή βέβαια είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη λέει ότι στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η έδρα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, οι «πράσινοι» έμειναν με μόνο έναν βουλευτή στον νομό κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα του Χάρη Τσιόκα, που είχε κερδίσει στη Β' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου. Πόσοι ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2009; Εννέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου