Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής, που κυκλοφορεί από αύριο Σάββατο: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας


Θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα ξεκινήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για αλλαγές στη δανειακή σύμβαση, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας αλλά εμφανίζεται και έτοιμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με όσες δυνάμεις ασπάζονται αυτές τις βασικές αρχές. Στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν πως η μάχη μέχρι το τέλος θα είναι σκληρή και θα κριθεί ψήφο ψήφο, ενώ γνωρίζουν καλά πως δεν τίθεται κανένα θέμα για μια ισχυρή αυτοδυναμία. Εξάλλου, κανείς πλέον στη Ν.Δ., ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει αναφερθεί στην ανάγκη μιας ισχυρής εντολής για αυτοδυναμία, όπως έκαναν στις προηγούμενες εκλογές, προτάσσουν όμως για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση την επόμενη μέρα.
Τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας θα εξαρτηθούν απόλυτα από το εκλογικό αποτέλεσμα, στη Λεωφόρο Συγγρού πάντως εκφράζουν τη βεβαιότητα πως τελικά η Ν.Δ. θα επικρατήσει και θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε και κατά τη διακαναλική του συνέντευξη πως πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά από τα κόμματα που ενδεχομένως να μπουν στην κυβέρνηση.
Το καλύτερο σενάριο για τη Ν.Δ. θα ήταν ένα υψηλό ποσοστό πάνω από το 30%, που θα εξασφάλιζε περίπου 125 έδρες. Από εκεί και πέρα, δεδομένη θεωρείται από τον Αντώνη Σαμαρά η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και βουλευτών που σήμερα έχουν συστρατευθεί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και στη Ν.Δ. ελπίζουν πως θα μπορέσουν να τους προσεγγίσουν. Σημαντικότερος παράγοντας όλων για το πώς θα δημιουργηθεί αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα είναι η διαφορά που θα έχει η Ν.Δ. από τα υπόλοιπα κόμματα που θα μετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Η διαφορά των 5 μονάδων στις προηγούμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκτοξευθεί ακόμα και στις 20 στις εκλογές της Κυριακής, κάτι που σημαίνει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, αν κινηθεί όμως στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του Μαΐου είναι σαφές πως δεν θα έχει μεγάλη εκπροσώπηση στην κυβέρνηση.
 Δεν πρέπει, τέλος, να αποκλειστεί και μια κυβέρνηση καθαρά με στελέχη της Ν.Δ. στην οποία θα δείξουν την ανοχή τους τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ.
------------------------------------------------------------------------


Στελέχη με εμπειρία για τις υπουργικές θέσεις



Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα με εμπειρία, αλλά και εξωκοινοβουλευτικά. Το κυβερνητικό σχήμα σε πρώτη φάση θα είναι αρκετά μικρότερο με στόχο να είναι και πιο ευέλικτο και σίγουρα λιγότερο σπάταλο και ο βασικός του ρόλος θα είναι άμεσα να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, αλλά και να προχωρήσει στη σταδιακή επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως ακούγεται, θα βρίσκεται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όμως θα πλαισιώνεται από αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργούς. Για τις θέσεις αυτές προβάδισμα έχουν τα στελέχη τα οποία και σήμερα απαρτίζουν το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., όπως είναι ο Γιάννης Μουρμούρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Νότης Μηταράκης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως φαίνεται, θα βρεθεί και πάλι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ για το υπουργείο Εξωτερικών παίζει τόσο το όνομα του Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη. Ρόλο στην κυβέρνηση θα έχει και ο Σταύρος Δήμας, ενώ μια από τις εκπλήξεις που ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς όμως κάτι να έχει κλειδώσει ακόμα, είναι η εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη θέση του Προέδρου της Βουλής και η μετακίνηση του κ. Πολύδωρα σε υπουργικό θώκο, ακόμα και στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Στο Μαξίμου θα βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης, στο υπουργείο Μεταφορών ενδέχεται να τοποθετηθεί ο Μάκης Βορίδης, ενώ βέβαιος πρέπει να θεωρείται ο Κωστής Χατζηδάκης για το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η θητεία του στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κρίθηκε ιδιαίτερα πετυχημένη. Για το Δικαιοσύνης πιθανότερο είναι το όνομα του πρώην προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για το αναβαθμισμένο υπουργείο Τουρισμού φαβορί είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο Νίκος Νικολόπουλος θα αναλάβει τα εργασιακά στο υπουργείο Απασχόλησης, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Γιάννης Μιχελάκης.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου