Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που χορηγούσε πλαστά διπλώματα οδήγησης - Πως δρούσε..

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που χορηγούσε πλαστά διπλώματα οδήγησης - Πως δρούσε..
Κύκλωμα που εδώ και τρία χρόνια και εφοδίαζε υποψήφιους οδηγούς με διπλώματα έναντι χρηματικού ποσού, χωρίς οι ίδιοι να έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις εξάρθρωσε η Αστυνομία Ηρακλείου Κρήτης.
Το κύκλωμα -σύμφωνα και με ανακοίνωση της Αστυνομίας- αποτελούσαν δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων οχτώ υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών, πέντε εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών και ένας 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος «λειτουργούσε» ως υποψήφιος εξεταζόμενος για την απόκτηση των διπλωμάτων.
Σήμερα το πρωί, στο Ηράκλειο, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας και τέσσερις από τους
εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών.
Επίσης σχηματίστηκαν επιπλέον, δικογραφίες για δεκαεννέα άτομα, οι δεκαεπτά από τους οποίους ήταν «υποψήφιοι» οδηγοί για την απόκτηση διπλώματος και οι δύο είχαν το ρόλο του μεσολαβητή στις υποθέσεις.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους παραπάνω αφορούν, κατά περίπτωση, τα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση απάτης, της πλαστογραφίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της δωροδοκίας.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και εκπαιδευτές οδήγησης, οι οποίοι έναντι χρηματικού ποσού, που κυμαινόταν από 1.000 έως 2.500 ευρώ περίπου, προχωρούσαν στην έκδοση πιστοποιητικών επιτυχίας των υποψηφίων στις θεωρητικές εξετάσεις αλλά και στην έκδοση των αδειών ικανότητας οδήγησης.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών, λόγω της ιδιότητάς τους συμμετείχαν ως εξεταστές στη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης των υποψηφίων.
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης, προσέγγιζαν είτε οι ίδιοι είτε μέσω τρίτων, υποψηφίους που δεν μπορούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις για διάφορους λόγους, όπως άτομα με δυσλεξία, άτομα που δεν είχαν γραμματικές γνώσεις, αλλοδαποί κ.ά., και έναντι χρηματικού ανταλλάγματος που κυμαινόταν από 1.000 έως 2.500 ευρώ περίπου, κατά μέσο όρο, κατάφερναν να επεμβαίνουν στο σύστημα των εξετάσεων και να πετυχαίνουν την έκδοση βεβαίωσης επιτυχίας των υποψηφίων στα σήματα και στη συνέχεια έκδοση των αδειών οδήγησης.
Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
Στο μεταξύ πολύ σκληρές αποφάσεις για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που εμπλέκονται στην υπόθεση της έκδοσης παράνομων διπλωμάτων οδήγησης, ύστερα από χρηματισμό, προανήγγειλε σήμερα και λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες αποφάσεις σε διοικητικό επίπεδο -που αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη αναδιοργάνωση την υπηρεσία- θα προκύψουν αφού η Περιφερειακή Ενότητα λάβει γνώση της δικογραφίας και ύστερα από την ΕΔΕ, που θα διαταχθεί για να προκύψουν με ακρίβεια οι υπηρεσιακές ευθύνες των υπαλλήλων.
Ο κ. Κουκιαδάκης υπενθύμισε παράλληλα ότι η αστυνομική έρευνα στην υπηρεσία προκλήθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, ύστερα από σχετική καταγγελία που είχε φτάσει στην Περιφέρεια.
«Εμείς αυτό που ζητήσαμε ήταν η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, να είναι απόλυτο αυτό που θα γίνει και δώσαμε κάθε δυνατή βοήθεια στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές» πρόσθεσε ο κ. Κουκιαδάκης.
Ανέφερε τέλος ότι η Περιφέρεια Κρήτης, θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στην εκδίκαση της υπόθεσης, όταν αυτή φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου